Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen hotar resebranschen och semesterkassan

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

De ekonomiska följdverkningarna av covid-19 syns nu påtagligt inom fler och fler branscher. En särskilt hårt drabbad bransch är resebranschen.

Det beror till stor del på att den idag gällande paketreselagen aldrig varit tänkt för en situation där en långvarig reseavrådan gäller alla länder samtidigt. Enligt paketreselagen ska en researrangör återbetala en resa till resenären om resan av några givna anledningar inte kan genomföras, innefattande bland annat UD:s reseavrådan.

I en situation som den nuvarande är alltså Sveriges researrangörer förbjudna att driva sin verksamhet, samtidigt som man är skyldiga att återbetala resor till uppemot en miljon svenskar om reseförbudet står sig året ut. Det är naturligtvis en situation som paketreselagen aldrig varit anpassad eller tilltänkt för.

Om ingenting görs kommer många svenska reseföretag inom en snar framtid gå i konkurs på grund av den politiska oviljan från regeringens från att göra något för att underlätta situationen för dessa bolag. Konsekvensen av detta är inte bara att en bransch som idag sysselsätter 7000 personer i Sverige inte längre kommer finnas kvar, utan att många svenskar som har betalt resor aldrig kommer att få pengarna tillbaka när resebolagen går i konkurs.

Vi moderater har i riksdagens civilutskott föreslagit att Sverige i likhet med många andra länder bör införa en fond för återbetalning av resor. Förslaget kommer från resebranschen och innebär att Staten lånar ut pengar till en fond som resebranschen sedan återbetalar genom en liten avgift på varje framtida såld resa. På så sätt kan branschen överleva här och nu samtidigt som alla resenärer kan få tillbaka alla pengar för inställda resor

Regeringen tillsammans med C och L föreslår att resenärer istället för pengarna tillbaka ska få vouchers, det vill säga presentkort. Detta löser dock inte de likviditetsproblem som branschen lider av nu och risken med förslaget är att resebolagen går i konkurs och att ett stort antal svenskar därmed sitter med värdelösa vouchers.

Moderaternas förslag hade säkrat att researrangörer, resebyråer och konsumenter skulle få sina pengar tillbaka – tyvärr valde regeringen att gå en annan väg som riskerar att sätta en hel bransch i konkurs och lämna konsumenterna utan möjlighet att få sina pengar tillbaka.

Sten Bergheden (M) riksdagsledamot Skaraborg

Carl-Oskar Bohlin (M) Gruppledare i Civilutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel