Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen: Håll koll på era ungdomar

Inför valborg uppmanar inrikesminister Mikael Damberg föräldrar att hålla koll på sina ungdomar. Det finns en oro att det ska uppstå spontana folksamlingar trots myndigheternas rekommendationer.

Inrikesministern anser att svenskarna inför valborg bör hitta nya sätt att umgås. Och han inskärper att föräldrar måste ta ansvar för sina barn och ungdomar.

– Jag tycker man ska ha koll på sina ungdomar inför valborg. Både att de drar i väg på fester man inte har koll på men också att man inte samlas i stora grupper. Vi ska inte ha stora ungdomssamlingar, säger Mikael Damberg (S) på en pressträff som hålls tillsammans med polisen och länsstyrelsen i Stockholm.

"De flesta lyder"

Per Engström, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen corona vid polisen, får en fråga vad polisen kommer att göra om de stöter på större spontana folksamlingar i exempelvis parker.

– Vi kommer naturligtvis att visa vår närvaro. Vår erfarenhet är att de flesta kommer att åtlyda det vi säger, säger han.

Det polisen kommer att titta efter är ansvarslöst beteende, som exempelvis att man sitter för nära varandra.

Det handlar också om att följa lokala regler som finns om exempelvis alkoholdrickande och polisen kommer som vanligt även att kontrollera ålder unga personer som dricker.

Damberg ser en risk att folk kommer att samlas spontant i större grupper, även om de organiserade sammankomsterna inte blir av.

– Jag tror att det finns risk, om det blir bra väder, att det samlas människor ute. Men då litar jag på att kommunerna är på tå och att polisen har folk ute som kan säga till folk att inte samlas i stora grupper.

"Hålla ut"

Inrikesministern betonar hur viktigt det nu är att svenskarna följer myndigheternas uppmaningar.

– Valborg är en helg där många människor normalt sett brukar samlas vid stora brasor. Men nu är det inte normalläge, säger han.

– Det traditionella valborgsfirandet är inställt. Under påsken såg vi dock att ett stort ansvarstagande visades av svenska folket. Jag är stolt över hur stora delar av svenska folket gör stora uppoffringar i vardagen. Det här agerandet räddar liv.

Damberg fortsätter:

– Nu står vi inför en ny helg när vi måsta ta samma ansvar när det gäller smittspridningen. Nu handlar det om att orka. Att hålla ut. Det här är inte bara tips. Det är regler som ska följas.