Det finns en del råd till den som vill fynda efter jul. Webbportalen cityshoppa.se har många tips. Var skeptisk till butikernas fynd i mellandagarna. Det kan vara särskilda rea-varor som inte ingår i ordinarie utbud. Det kan vara rea-pris som inte är så mycket lägre än det vanliga. Det finns inte längre lika mycket i lager som reas.

Jämför butikspriser med priser på nätet innan du slår till. Särskilt för elektronik

Bästa sättet att fynda i mellandagarna är att ge sig ut på Blocket eller Tradera.

Här lägger folk ut sina julklappar som de är missnöjda med eller så vänder de sig till begagnat-sajter för att de behöver få in lite extra pengar.

Strunta i julottan. Gå ut på nätet redan tidigt på juldagen och spana efter ”begagnade” fynd. Men var inte rädd för att pruta eftersom många lägger ut saker till nypris.

Hur stor andel av priset som butikerna sänker är svårt att säga. Förr ökade reans procentsats varannan vecka och de sista varorna nästan slumpades bort. Idag är det ingen ordning.

Inte heller rea-perioderna ser ut som förr. Då fanns bara jul och sommarrea när folk var lediga.

Något som Handelns utredningsinstitut också har noterat.

Det är tufft för vissa branscher eftersom det är för mycket rea lite då och då under hela året. Det blir struligt och inte bra för lönsamheten, säger vd Lena Larsson.

Hon tror också att mellandagsrean påverkas av nya fenomenet Black friday som importerats till Sverige från USA. Det är en sorts start på julhandeln och börjar med en rea-helg som kan dras ut till en hel vecka.

Det har blivit lite konkurrens till mellandagsrean. Det är en intressant utveckling, säger hon men vill vänta med att dra slutsatser.