Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt hjälp kan rädda liv

Den tidiga högsommarvärmen har gett ett negativt rekord. I maj avled hela 21 personer i drunkningsolyckor i svenska badvatten. Livräddarna Skövde vet hur man agerar när olyckan är framme.

Med värmen har svenska folket hittat till landets badsjöar betydligt tidigare än vanligt på säsongen. Tyvärr har det även fått negativa följder då antalet drunkningar har ökat kraftigt under maj månad.

Enligt siffror från svenska livräddningssällskapet drunknade 21 personer under maj i år, vilket är den högsta siffran för månaden maj på 15 år. Som exempel omkom två personer i drunkningar samma period i fjol.

Självklart har högsommarvärmen i maj bidragit till den stora ökningen, så sett att många fler människor än normalt har gett sig ut och badat i landets sjöar. Sen finns givetvis olika förklaringar till varje tillbud.

Åsa Johnsson, Thomas Karlsson, Ellen Carlsson, Lisa Enroth och Märit Badman från Livräddarna Skövde vet inget om vad som hänt i varje enskilt fall, men ser ett antal generella orsaker till varför drunkningsolyckor inträffar.

– Det kan handla om att man inte alls kan simma, men det kan också vara fråga om att man överskattar sin förmåga och tror att man är bättre än man är och ger sig ut på för långa simturer, säger Åsa.

– Inte sällan finns även alkohol med i bilden. Över hälften av de vuxna som drunknat har haft alkohol i blodet. Dessutom kan det finnas sjukdomar bakom. Det gäller i 18 procent av alla fall, kompletterar Thomas.

Avsaknad av riktig utrustning, som flytvästar för dem som inte kan simma, eller riktig simutrustning för barn är också faktorer som har betydelse.

– Många av de hjälpmedel man har till barn fyller ingen räddande funktion utan är bara lekredskap, som lätt kan gå sönder, konstaterar Lisa.

Hur ska man då kunna förebygga en drunkningsolycka? Självklart handlar det mycket om vaksamhet och uppmärksamhet när man är på stranden, men även om att behålla sin kompetens.

– Som förälder är det viktigt att inte lämna barnen vind för våg utan att ha koll på vart de befinner sig. Icke simkunniga barn ska helst vara inom en armlängds avstånd, säger Lisa.

– Dessutom kan man gärna hålla ögonen även på andras barn och i alla lägen vara beredd att göra en insats om något händer, tillägger Ellen.

Andra råd är att bada tillsammans och hålla sig längs sjökanten om man är ute på en längre runda. Viktigt är också att man vet vart man är geografiskt, om något händer som gör att man behöver larma.

Och inte minst, ha koll på att du faktiskt fortfarande kan simma på ett anständigt sätt.

– Många överskattar sin förmåga och tror att man klarar samma saker i vuxen ålder som man gjorde när man var yngre, fast man kanske inte kan det. Vi tycker det är bra att testa simkunnigheten varje år, till exempel genom att ta simborgarmärket säger Åsa.

Frågan är då vad man kan göra som lekman vid ett drunkningstillbud? Vi tog hjälp av Livräddarna Skövde och sammanställde en film där du får några handgripliga tips på hur du ska agera.

Sen finns ett övergripande råd som kan låta märkligt, nämligen ”en bra livräddare är en torr livräddare”.

– Det handlar om att man helst ska tänka efter innan, så de kritiska situationerna aldrig behöver uppstå, säger Åsa Johansson.