Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ramadan är igång – så firar muslimerna högtiden

I går inleddes årets ramadan. Under 30 dagar kommer världens muslimer avstå från mat och dryck – från gryning till skymning. – Det räknas som en religiös plikt, säger Rickard Lagervall, islamolog och undervisare av religionsvetenskap vid Jönköping University.

Ramadan, den nionde månaden i den muslimska kalendern, är en av islams fem pelare och utövas av både shia- och sunnimuslimer genom att avstå från mat, dryck, tobak och sexuell aktivitet från soluppgång till solnedgång. Den stora högtiden handlar i grund och botten om att vara aktiv i sin religion, lära sig tålamod och ödmjukhet samtidigt som det är en tid för umgänge med familj och vänner.

– Många gör det av ren solidaritet, det är vanligt att man ger bort pengar till välgörenhet, säger Rickard Lagervall och berättar att det är omöjligt att veta hur många som praktiserar ramadan i Sverige:

– Så är det. Det kanske finns en halv miljon med muslimsk bakgrund i landet, men jag vågar inte ge ett statistiskt svar på hur många som verkligen följer ramadan. Det kan vara mindre än hälften, men också mycket mer än hälften.

"Måste" en muslim fira ramadan?

– Ja, det räknas som en religiös plikt, men det finns ju undantag med fastan. Personer som har en sjukdom eller något annat hälsotillstånd behöver inte göra det. Gravida och barn är andra som kan undantas.

Finns det någon vanlig myt om högtiden?

– Myt vet jag inte, men något som många inte vet om är att det kan bli en stor ramadan-ångest för många. Jag har pratat med en del muslimer som har berättat att man mår lite dåligt över att man måste bjuda in så mycket folk till sitt eget hus. Det är som alla andra stora högtider, förklarar Lagervall.

Midnattssolen – ett stort problem

För muslimer som lever långt norrut kan fasta under våren och sommaren vara besvärligt eftersom timmarna mellan solnedgång och soluppgång är få – eller inga alls. Det finns då ett antal alternativ för att komma runt problemet:

– Många muslimer ser det här som ett väldigt stort problem, men det finns en del lösningar. En lösning är att man går efter tiden i Mekka, en annan är att man helt enkelt reser till en stad där solen går ner, säger Lagervall.

När fastemånaden är slut, ofta 30 dagar efter att ramadan först inleddes, är det dags för eid al-fitr. Det är en tre dagars lång fest då det är fritt fram att frossa i sig mat.

– Det finns egentligen inget rätt och fel vad det är som man ska bjuda på för mat, här i Sverige är det vanligt att olika traditioner blandas. Men det första man äter brukar vara något lätt, ofta dadlar, avslutar Lagervall.

Läser du i appen? Klicka här för att komma in i quizet!