Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domen efter brutala polisattacken i Skövde står fast

31-åringen har hela tiden hävdat att han agerade i nödvärn och inte visste att det var en polis som han misshandlade. Tingsrätten dömde honom till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Hovrätten går på samma linje.

Det var den 3 oktober som händelsen inträffade som fått stor uppmärksamhet. En civilklädd polisman angreps i samband med avhysning av en störande person på Resecentrum i Skövde, polismannen utsattes för en grov och brutal misshandel och fick föras till sjukhus.

3 maj kom domen mot den 31-åring som utfört misshandeln, han fälldes för grovt våld mot tjänsteman och grov misshandel samt även för ett fall av våldtäkt.

En rättspsykiatrisk undersökning visar på att "den misstänkte har begått de misstänkta gärningarna under påverkan av allvarlig psykisk störning".

Därför valde Skaraborgs tingsrätt påföljden att han ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Men 31-åringen överklagade domen. Genom sin advokat Håkan Johnson ville han vid Göta hovrätt helt frikännas från ansvar. Dessutom ville han få ersättning för extra utlägg om 3 750 kronor.

Vad gäller överfallet mot polismannen menar 31-åringen att han aldrig förstått att den misshandlade var polisman och därför kan det inte betecknas som våld mot tjänsteman.

En övervakningsfilm visar hur 31-åringen med urskiljningslöst våld går till attack mot en liggande man (polismannen).

I det fallet hävdar 31-åringen nödvärnsrätt. Han menar att han uppfattad situationen som att en, för honom, okänd person börjat bruka våld mot honom utan anledning.

Läs mer: Misshandlade polis – psykiskt sjuk

31-åringens advokat hoppades att hovrätten skulle beakta den psykiska störning som den dömde lider av. I överklagandet hävdades att han har en nedsatt förmåga och inte uppfattat att "den okända personen inte längre var ett hot".

Därför menade 31-åringen att domen mot honom skulle ogillas, eller möjligen behandlas som "normal" misshandel.

31-åringen ville också frikännas för den våldtäkt som han blivit fälld för. Våldtäkten inträffade i en lägenhet i Skövde, men 31-åringen menar att allt skett med frivillighet. Att offret lämnat en annan berättelse ifrågasätts, i överklagandet hävdas att offret haft minst 2,14 promille alkohol i blodet vid händelsen, "förmodligen mer".

Hovrätten skriver i sin dom att tingsrätten på ett förtjänstfullt sätt redovisat för den bevisning som åklagaren åberopat. Man delar också tingsrättens bedömning att 31-åringen var medveten om att den han misshandlade var polis.

Vad gäller våldtäkten anser även hovrätten att offrets berättelse är trovärdig: Hon har redogjort för ett utdraget händelseförlopp där 31-åringen jagat henne genom lägenheten och med våld hindrat henne från att fly.

"Av de skäl tingsrätten redogjort för ska han överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning." skriver hovrätten i sin dom.

De skadestånd som tidigare dömts ut ska kvarstå.