Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pusselbit till Billingebacken på plats

 
Billingeprojektet i Skövde
Visa alla artiklar

En för kommunen viktig pusselbit för den planerade utbyggnaden av Billingebacken föll på plats på tisdagen.

Detaljplanen som krävs för att kommunen bland annat ska kunna förverkliga sina planer på att förlänga samt bredda Billingebacken överklagades av Naturskyddsföreningen.

På Valborgsmässoaftonens förmiddag kom Mark- och miljödomstolens beslut: överklagandet avslås.

– Domslutet var väntat skulle jag nog säga eftersom länsstyrelsen inte hade några synpunkter på planen när den antogs. Hade den däremot varit negativ hade utgången varit mer osäker, säger kommunens fastighetschef Ingemar Linusson i en kommentar till domen och fortsätter:

– Men det är en glad överraskning att domen kom redan nu. Vi hade inte förväntat oss något besked före semestern.

Om domen vinner laga kraft kommer planeringen av backens utbyggnad nu att ta fart, uppger fastighetschefen.

– Projektet har stått i vänteläge ett år på grund av överklagandet, men nu kan vi till exempel börja tidsplanera utbyggnaden av backen och fundera över vilka fler beslut som måste tas.

Men det är för tidigt att sätta spaden i backen.

Först måste frågan om vattentillförseln för hela Billingeprojektet lösas, något som tidningen berättat om tidigare.

– Tack vare dagens dom har en av två delar i processen löst sig. Man kan säga att vi tagit ett steg närmare målet i dag.

En ny ansökan kring det omskrivna vattenuttaget på berget kommer att lämnas in runt midsommar, uppger Linusson. Därefter får kommunen vänta igen.

– Vi räknar med att det dröjer åtta till tolv månader innan domen kommer. Så i bästa fall faller sista pusselbiten på plats i februari nästa år.

I sitt överklagande av detaljplanen gjorde Naturskyddsföreningen bland annat gällande att det saknas utredningar av alternativa placeringar samt behovsanalys och utredningar om planens påverkan på skyddade arter.

Domstolen konstaterar dock att lokaliseringsfrågan har behandlats och att miljökonsekvensbeskrivningen på ett tillräckligt sätt redovisar alternativa lokaliseringar, behov och effekter på naturmiljön. Det har heller inte framkommit att planhandlingarna eller handläggningen hos kommunen har sådana brister att kommunens beslut att anta planen inte tillkommit i laga ordning, betonar man.

Domen kan överklagas, men det måste ske senast den 21 maj 2019.