Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prisad Skövdeforskare föreläser om diabetes

Den prisade Skövdeforskaren Margareta Hellgren föreläser om diabetes typ 2 på höstens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde.

Cirka 450 000 människor i Sverige har typ 2 diabetes, enligt ett pressmeddelande från Högskolan i Skövde. Det är en sjukdom som i viss utsträckning kan förebyggas, bland annat genom fysisk aktivitet och kostförändringar.

Margareta Hellgren är specialist i allmänmedicin och verksam i Skövde sedan nästan 25 år tillbaka. Hon har doktorerat inom diabetes och forskar på området. I våras fick hon, som första allmänläkare i Sverige, ta emot utmärkelsen Årets diabetolog. Tisdagen den 10 september föreläser hon vid höstens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde.

– Jag kommer att ta upp den aktuella forskningen kring sjukdomen. Jag ska också berätta hur typ 2 diabetes kan förebyggas, samt behandlas på bästa sätt för att hälsa och god livskvalitet ska bibehållas, säger hon i pressmeddelandet.

Margareta Hellgren delar sin arbetstid som doktor på vårdcentralen i Södra Ryd i Skövde med forskning på Skaraborgsinstitutet samt forskningsenheten Primary Care Trial Center i Skövde.

– Redan vid min första läkartjänst blev jag diabetesansvarig och då väcktes intresset för typ 2 diabetes. När jag sedan fick veta att sjukdomen kunde förebyggas med hjälp av fysisk aktivitet och kostförändringar startade jag en forskningsstudie med syftet att hjälpa människor som ligger i riskzonen, så att de kan slippa eller i alla fall fördröja utvecklingen av typ 2 diabetes.

Margareta Hellgren disputerade 2014 bland annat på resultatet av studien. Efter det har det blivit mycket forskning, bland annat i USA, där hon arbetat tillsammans med en av världens främsta forskare på just utvecklingen av diabetes, William Knowler. År 2017 deltog Margareta i utformningen av Läkemedelsverkets rekommendationer för behandling av typ 2 diabetes.