Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär: Tv-serien om 80-talet spelades in i Falköping och Skövde – men hur såg det ut på riktigt?

Nu är det dags för premiär av Sommaren -85 på Svt, serien som spelades in i bland annat Falköping och Skövde.
För seriens skapare började allt med ett gammalt foto – och nu söker vi efter dina foton av Falköping och Skövde på 1980-talet!

– Allting startade med att jag hittade ett gammalt foto från 1985 när jag var på språkresa. Bilden visar tre ungdomar sittandes på en bänk, det är dels en kille och en tjej som sitter och hånglar, och dels en ensam tjej som sitter en bit bort och ser jätteledsen ut. Jag visade bilden för Denize och det var med detta som utgångspunkt vi fick vår idé, säger Emma Hamberg.

Våren 2019 kontaktades Falköpings kommun av produktionsbolaget, ett möte som lämnade kommunen positiva till projektet.

– Det är jätteroligt att SVT vill spela in serien här i Falköping och vi ser det som en möjlighet att visa upp vår fina stad. Nu hoppas vi att det ska bli en kul upplevelse för Falköpingsborna och något som vi kan vara stolta över att ha varit del av, sa Edvin Ekholm, när tidningen pratade med honom vid ett tidigare tillfälle.

I klimattider ville produktionsbolaget hitta en plats dit det inte var nödvändigt att flyga. Regissören gav sig därför ut längs med stambanan, och valet landade till slut på Skövde och Falköping.

– Falköping var perfekt. Det var rent och trevlig och vi sa att Falköping måste ha haft en jätteduktig stadsarkitekt, sa Anette Brantin, producent för serien, i en intervju med tidningen.

På måndag, 14 september 2020, får Svt:s tittare färdas trettiofem år tillbaka i tiden för att uppleva de båda städerna – men hur såg 1980-talet ut i Falköping och Skövde ut egentligen?

Har du en bild på dig själv eller någon av städerna från 1980-talet? Maila till [email protected] – och ta chansen att få just din bild publicerad i tidningen och på webben!*

* Fotnot: Det utgår ingen belöning för publicering av bild, men om inskickaren vill skriver vi självklart ut vem fotografen och de på bilden är.