När föreningen KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället) i somras för första gången startade en lokalavdelning i Skaraborg var det i Skövde.

– Det här är min gottgörelse till samhället, sa lokalavdelningens ordförande Johan Törnqvist till tidningen i samband med uppstarten.

Relaterat till artikeln

Ett kvartal har passerat och avdelningen står fortfarande utan lokal.

– Det är ett angenämt problem, men får jag tag i en lokal imorgon så kommer det inte ta lång tid innan vi är etablerade där, säger Törnqvist.

Mottagandet av föreningens uppstart i Skövde har varit stort.

– Jag får samtal nästan varje dag. Jag har konstigt nog inte hört något negativt alls, alla tycker att det verkar vara en bra grej att vi startat upp här, säger han.

Det är alltså "den berömda lokalen", Törnqvists ord, som sätter vissa käppar i hjulet för föreningen.

– Folk ser att föreningen är igång och vill komma och besöka oss, då svarar jag att de får komma hem till mig.

Trots den icke-existerande platsen att driva sin verksamhet är Törnqvist hoppfull inför framtiden. Han föreläser om sin egen resa och föreningen har fått flera privata sponsorer. Under det kommande årets första månader vill man vara igång med anstaltsbesök. Man kommer träffa och informera interner om föreningen och vad den kan erbjuda dem.

– Samtidigt är det här människor som fått tomma löften hela sitt liv. Man behöver något att erbjuda, en sysselsättning eller boende. Samhället har sin version att erbjuda men det är inte alltid lätt att följa den. När man kommer ut med bara några hundra kronor, då är det lätt att det blir fel, säger Törnqvist.

Vidare under 2019 tror Törnqvist att föreningen kommer expandera. Medlemsantalet förväntas dubbleras och den dagliga verksamheten med studiecirklar väntas också komma igång på riktigt.

Men Johan Törnqvist förhåller sig ödmjukt till en sådan utökning.

– Om föreningen kan hjälpa en person så räcker det för mig. Jag har inte högre krav än så och det är inte säkert att jag kan lyckas bättre än kommunen redan gör. Vi har startat detta med två tomma händer och blir det inget så har vi åtminstone försökt. Men jag kommer aldrig ge upp.