– Det här är något helt nytt i Skövde. Vi drog igång den för snart tre veckor sedan och vi har redan nästan 1 300 medlemmar och 19 producenter, säger Gisela Wass.

Hon drog igång Skövdes Reko-ring tillsammans med Niclas Fällström, landsbygdsutvecklare i Falköpings kommun. Reko är en förkortning av rejäl konsumtion och närhandeln kommer ursprungligen från Finland.

Gisela är en av de 19 producenterna.

– Jag lägger in annonser på vad jag har att sälja på Facebook och sedan kan kunder boka upp de varor de är intresserade av.

Den 15 mars samlas alla på Billingehovs parkering för att göra upp affärerna. Då har Gisela Wass och de andra med sig de redan tingade varorna och konsumenterna pengarna.

– Det är alla möjliga varor från vakuumpackat bisonkött till grönsaker, sylt, honung och ägg.

Enligt Gisela passar den här modellen producenter med små volymer som har svårt för att få in en fot hos någon stor matkedja.

– Här når vi dessutom kunden direkt utan några mellanhänder. Det är småskaligt och närodlat och mycket är ekologiskt.

Kunderna är miljömedvetna människor som dessutom bryr sig om djurhållning och vill veta vad de stoppar i munnen.

Gisela Wass är övertygad om att vi kommer att se många fler Reko-ringar framöver.

– Förutom här i Skövde finns det redan i Falköping, Karlsborg och i Grästorp. Skara är på gång... Det här sprider sig, menar Gisela Wass.

Miljönämnden Östra Skaraborg tror också på fler Reko-ringar.

– Idag finns ingen registrering av dem. Men en del producenter som ingår driver parallellt något annat företag, som en gårdsbutik som är registrerad, säger miljöinspektör Sonja Eriksson.

Hon tillägger att man får ha försäljning av livsmedel i mindre skala, men utesluter inte att även näthandeln av mat i framtiden ska vara registrerad.

– Vår gräns går vid att det bedrivs i större skala, att det är organiserat och att det finns en kontinuitet.

– Då bedriver man en olaglig verksamhet, säger miljöinspektör Sonja Eriksson.

LÄS MER: