Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populär festivalbanan på Petters vis

Det är dags för Matfestivalen. En klassiker är Festivalbananen. Petter Ljungberg har en egen variant med lime, kesella och blåbär.

Till helgen är det åter dags för Matfestivalen. För mig betyder den helgen mest jobb, eftersom jag jobbar på en restaurang som är med och har ett tält.

Förra gången jag skrev om Matfestivalen gjorde jag en egen tolkning av langos, som var en favorit när jag som yngre gick på festivalen. Den här gången tänkte jag göra en variant utav den klassiska festivalbananen. Originalen är alltså friterad banan med sirap och vaniljglass.

Om jag skulle få bestämma över Matfestivalen, skulle jag nog sätta ett tema för varje år, för att få lite mer variation på maten som serveras. Jag kan uppleva att det är ganska lika varje år, inte så mycket överraskningar. Kanske skulle man försöka få in lite mer restauranger från andra städer, lite mer food- trucks till exempel.

Något som jag tycker är ett väldigt bra inslag är att restaurangerna får lite extra ersättning om man jobbar lokalt. Kanske skulle man kunna ta det ett steg längre, det vore spännande om det nästa år bara var vegetarisk mat som erbjöds i tälten.

Gör så här:

Banan-fritters med lime, blåbär och kesella:

Du behöver följande:

3 riktigt mogna eko bananer

1 ägg gärna eko

1 dl ekologiskt dinkelmjöl

0,5-1 dl ekologiskt lantvete

Salt

Rapsolja att steka i

Smör att steka i

Gör så här:

Mosa bananerna i en bunke med en gaffel. Blanda i ägget och vispa ordentligt. Blanda även i mjölet och en nypa salt.

Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Här kan man välja lite vilken storlek man vill göra. Jag har valt att ta en rejäl tesked, men man kan även göra dem mer som plättar.

Klicka ut smeten i stekpannan, låt steka ca 1,5-2 minuter innan du vänder. Om det skulle vara svårt att vända kan man blanda i lite mer mjöl i smeten.

När man vänt på dem kan man klicka i lite smör. Låt dem sedan ligga och rinna av på ett papper.

Serveras sedan ljumna med vaniljkesella, limeklyftor och blåbär.

Vi testade även att vända klickarna i kokos innan stekning och att ringla choklad eller kolasås över. Mycket smarrigt.