Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisfacket: "Utbildningen väldigt bra"

Utbildningarna mot terrorism startade redan 2013. – Jag tror att de är en av anledningarna till att vi klarade attentatet på Drottninggatan så bra, säger polisförbundets ordförande i Skaraborg, Lars Oscarson. Men förra året tvingades man av personalskäl dra ner på antalet utbildningsdagar i Västsverige.

Problemet är att antalet poliser i dagsläget inte räcker för att fylla ut den egna organisationen och det innebär att polisen tvingas ta till speciallösningar.

– Långa tider på året går vi på specialscheman eller sommarbemanning och det är varken bra för personalen eller myndigheten, säger Lars Oscarsson.

Ny organisation

Sedan utbildningen startade har man också skapat en ny organisation och för att klara de ordinarie uppgifterna har man fått lappa och laga.

– Polisen befinner sig i ett mycket allvarligt läge och vi måste helt enkelt får in mer personal, menar polisordföranden.

Bra utbildning

Lars Oscarson har själv gått utbildningen och menar att den är nödvändig och mycket bra.

– Utbildningsledarna skapade situationer som vi inte var beredda på. Det är precis vad som händer vid ett krisläge, menar Oscarsson.

Stor tyngd har också lagts på att skjutträna en dag, vilket också anses nödvändigt.

Ursprungligen utfördes den speciella utbildningsinsatsen tre dagar på våren och tre dagar på hösten.

Minska tiden

Men 2017 tvingades man enligt polisfacket minska tiden från 48 till 32 timmar. Annars fick det för stora konsekvenser för den ordinarie verksamheten.

– Men det skapade också ett stort tryck på utbildningsledarna och lösningen är egentligen inte bra för någon. Få poliser som är sämre utbildade är ingen önskvärd modell.

Lars Oscarsson konstaterar dock att ingen i Skaraborg har missat utbildningen på grund av personalbrist, vilket varit fallet i andra polisområden.

Polisområde Skaraborg var tilldelade 180 platser och anmälde 157 poliser. 141 godkändes eftersom och 16 stycken kunde ej godkännas eftersom de inte deltagit av olika skäl i båda utbildningsdagarna.

– Utbildningen handlar bland annat om att öva på extrema situationer och innehåller många fysiska moment. Det blandas givetvis med mer vardagliga situationer också vilket är en nödvändig mix för att spegla vardagen för en polis.

Inställt

Hösten 2017 fick man ställa in delar av utbildningarna eftersom personalen behövdes på annat håll.

– Det handlade om NMR-demonstrationen och EU-toppmötet i Göteborg, där vi närmast fick tömma Skaraborg på personal för att kunna ordna uppdragen. Då fick vi utbilda så många vi hann och sedan komplettera med resterande personal tidigt 2018.

Läs också polischefen Mats Bergströms uppfattning: