Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisfacket ser allvarligt på misshandeln – polisman slogs medvetslös i bråket

Två poliser blev skadade när de skulle avvisa personer från Resecentrum i Skövde. En av poliserna fick föras till sjukhus med hjärnskakning efter att ha blivit nedslagen. – Vi ser väldigt allvarligt på det här och jag har talat med en av de drabbade polismännen nu på morgonen. Det är alltid svårt att förutse vad som möter patrullen efter ett larm, säger Lars Oscarson.

Ordföranden i polisförbundet i Skaraborg menar att den bristande respekten är ett större samhällsproblem än att det bara riktar sig mot poliser.

– Det är naturligtvis inga bra signaler när poliser inte får göra sitt jobb, menar Oscarson.

Stökigt på buss

Den första patrullen som anlände hade uppdraget att avvisa några personer som varit stökiga i en buss. Men när civilpatrullen skulle utföra sitt jobb gick männen till attack.

– Det jag hört är att de varit påverkade av något, fortsätter Oscarson.

Problemet var också att den förstärkning som anlände var en halvtimma bort och det ökade givetvis på stressen i situationen.

– Vi har en resursbrist och om vi ska kunna göra ett bra jobb måste den åtgärdas, menar ordföranden.

Attackerades också

Även nästa patrull som anlände angreps av männen och två av de inblandade greps på platsen. Sedan omhändertogs ytterligare två.

Polisen utreder nu om det är rätt personer man tagit omhand eller om det finns fler inblandade.

– Under de senaste 10-15 åren har det hänt en hel del när det kommer till hur polisen hanterar en sån här situation. Cheferna var tidigt informerade och skyddsorganisationen är också aktiverade, konstaterar Lars Oscarson.

I morse talade han också med en av de poliser som var inblandad.

– Han var okey, men tilltufsad. Det hade trots allt gått ganska bra med tanke på omständigheterna.

Lars säger också att det utmynnade i en allvarlig och stressig situation.

– Polismyndigheten gjorde nyligen en undersökning och det visade sig att var fjärde polis hotats på något sätt under det senaste året. Det är naturligtvis siffror vi inte kan vara nöjda med, men arbetet att stötta de inblandade är igång.

På torsdagsförmiddagen uppgav Skaraborgs sjukhus att polisen som misshandlades slogs medvetslös.

– Personen var avsvimmad under en stund, fick tänder utslagna samt drabbades också av hjärnskakning, säger Jan Nyman, kommunikatör vid Skaraborgs sjukhus till Aftonbladet.