Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för nya fräcka bedrägeriet i Skaraborg: ”Vi använder inte den metoden”

Polisen går nu ut och varnar får mycket fula bedrägeriförsök. – Pensionärer i Skövde och Hjo har blivit uppringda av en person som påstår att han är polis. Dessutom säger bedragaren att deras son eller dotter ligger svårt skadad på ett sjukhus, konstaterar Lena Ahlström, gruppchef och förundersökningsledare på bedrägerisektionen i Skaraborg.

Mannen som ringer upp ber också att pensionären ska bekräfta att det är rätt person han talar med genom att identifiera sig genom att logga in med sitt BankID.

– I det läget står bedragarna före dem i den digitala kön till banken och vill komma åt deras kontouppgifter. När en person inte ville göra som de sa, uppmanades den utsatte att swisha pengar, konstaterar Lena Ahlström.

Ge aldrig ut

Detta för att polisen sedan skulle komma och hämta den uppringde och köra denne till sjukhuset och till den anhöriga.

– Men ge aldrig ut bank- eller kontouppgifter oavsett vad bedragarna säger. Varken polis eller sjukhus använder sig av metoden. Ska man meddela en sådan här händelse kommer polisen ut till den det berör, fortsätter Ahlström.

Inte heller banker ringer upp på det här sättet.

– Jag tycker det är ett mycket fult bedrägeriförsök och vill nu varna andra om det händer igen. Om någon drabbats vill vi att de kontaktar polisen på 114 14, säger Ahlström.

– På bedrägerisektionen menar vi att den här typen av besked kan göra den drabbade mycket uppstressad och få allvarliga konsekvenser.

LÄS: Bedragarna hittar hela tiden nya metoder