Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: ”Ta det lugnt utanför skolor och förskolor”

Polisen genomför en nationell trafikvecka mellan 19 och 25 augusti. Fokus är trygghet och hastighet i tätbebyggt område och speciellt utanför bland annat skolor och förskolor. – Det är en satsning vi gör varje år och det sker faktiskt samtidigt i hela EU, säger kommunpolisen Oscar Svantesson.

Polisen kommer framför allt att stå där det lokalt är allra viktigast att hålla hastigheten. Hastighetskontrollerna genomförs till exempel i närheten av skolor och förskolor där det är många oskyddade trafikanter men även andra miljöer i tätbebyggt område.

Är det några platser som är speciellt utsatta?

– Det är 30-sträckor, där kommunerna inte har byggt några farthinder, fortsätter Oscarsson.

Tvingas böta

Satsningen görs för att poängtera vikten av att ta det försiktigt utanför skolor och förskolor. Men varje år är det en hel del som tvingas böta, på grund av att de kört för fort.

– Det finns en rimlig chans för en oskyddad trafikant att överleva en kollision med ett motorfordon i 30-40 kilometer i timmen, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polismyndigheten.

Enligt Trafikverket skulle det spara 15 liv per år om medelhastigheten minskar med en kilometer i timmen.

– Vi arbetar för att fler ska följa hastighetsgränserna genom att till exempel genomföra hastighetskontroller, säger Ursula Edström.

Även små hastighetsöverträdelser påverkar trafiksäkerheten och det vill myndigheten uppmärksamma med trafikveckan.