En kvinna i 60-årsåldern mördades vid ett motionsspår i Ulricehamn i oktober 2017. Efter att polisen gjort en gärningsmannaprofil började man i december kalla en stor mängd män till dna-topsning i ett försök att hitta mördaren.

Den 18 januari i år meddelade polisen att man, efter att ha topsat över 1300 personer, fått en som topsats. Den misstänkte mördaren avled dock en dag efter att han topsats av polisen.

I tisdags tog ”Veckans brott” upp fallet i tv. Leif GW Persson riktade då kritik mot polisen och masstopsningarna och menade att gärningsmannen genom andra utredningsåtgärder hade kunnat gripas vid liv.

Nu riktar polisens gärningsmannaprofilgrupp, via gruppchef och kriminalkommissarie Eva von Vogelsang, kritik mot programmet och Leif GW Persson i ett pressmeddelande.

Enligt polisen förekom en rad faktafel och spekulationer i sändningen, vilket polisen menar är ”ett resultat av bristande kunskaper om spår, kriminaltekniska och rättsmedicinska fynd, vittnesuppgifter och annan central information i utredningen.”

”Gärningsmannaprofilgruppen har full insyn i hela förundersökningen vilket inte professor Leif GW Persson har”, skriver polisen.

Leif GW Persson har inte den informationen då han inte arbetar med utredningen, skriver polisen. Men polisen kan inte peka på vilka faktafel som förekommit eller nämna detaljer, med hänvisning till förundersökningssekretessen.

”Persson spekulerar i programmet om kriminaltekniska spår som eventuellt skulle finnas. Han är även fundersam över motivbilden, varför brottet begicks och oroar sig över att den frågan aldrig kommer att besvaras eftersom den misstänkte är avliden. Motivbilden för mordet är i själva verket uppenbar för den som är insatt i utredningen”, skriver polisen.

I sändningen av Veckans brott uttryckte Leif GW Persson att utredningen skulle granskas av oberoende utredare. Något som polisen vänder sig kraftigt mot:

”Påståendet antyder att utredningen på något sätt är misskött när det i själva verket är precis tvärtom. Utredarna i Borås har gjort ett mycket bra jobb”, skriver man.

Leif GW Persson har avstått att kommentera kritiken, skriver , men programledaren Camilla Kvartoft uttalar sig till tidningen.

Vi kommer ta upp det här i vårt program på tisdag helt enkelt. Vi tittar nu på vad det är de menar med detta. Mer än så kan jag nog inte säga. Vi har inte fått klarhet i vad de menar är faktafel, säger hon i ett första uttalande till GT.

Senare återkommer Camilla Kvartoft till tidningen efter att ha talat med redaktionen.

Det är anmärkningsvärt att polisen gått ut med ett pressmeddelande för att kritisera vårt program i stället för till exempel en debattartikel. Särskilt då de ännu inte preciserat vilka faktafel de avser, säger hon då.

Veckans brott-redaktionen förstår inte polisens kritik.

Nej, de har ju inte kunnat förklara den, säger Camilla Kvartoft.

Om det finns fog för kritiken är inte heller klart, eftersom polisen inte gått ut med detaljer, menar hon.