Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen har fått svar på dna-spåren i Helenafallet

Dna hittades från den försvunna Helena Anderssons sandaler och skickades in för analys. Nu har kriminalkommissarie Lars Johansson fått svar. Detta enligt SVT Nyheter Väst.

Det var för 27 år sedan som Helena Andersson försvann efter en utekväll i Mariestad. Fallet är fortfarande inte löst. Ärendet har bedrivits som en mordutredning och flera personer har vid olika tidpunkter varit misstänkta.

Ett oväntat genombrott skedde för en vecka sedan då polisen avslöjade att man hittat dna-spår från tre personer på Helenas sandaler.

Läs mer: Polisen bekräftar dna-träffar

Spåren från sandalerna och hennes ringar skickades för analys till Nationellt Forensiskt Centrum, NFC.

Nu har svaret kommit och enligt SVT Väst visar analysen att det första spåret är från en kvinna och kommer, enligt NFC, från någon av föräldrarnas barn, d v s antingen Helena själv eller någon av hennes två systrar.

Det andra spåret är ett så kallat bland-dna, alltså dna från två personer.

– Men när det gäller bland-dna så kan NFC bara söka mot en viss person som vi i så fall ska peka ut och någon sådan har vi inte, säger Lars Johansson till SVT Nyheter Väst.

Dessutom finns ett tredje spår från en man som inte sedan tidigare finns i polisens spårregister. Han är ännu oidentifierad. Men är numera sökbar.

Om personen längre fram går att identifiera och personen inte ingick i Helenas bekantskapskrets så kan det vara viktigt.

Ett problem är enligt Lars Johansson att många, poliser och andra, har rört sandalerna, vilket gör bevisvärdet lågt.

När Helena Andersson försvann, 1992, fanns inte dagens dna-teknik. Därför har den nu genomförda analysen blivit ett genombrott för polisen.