Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen bekräftar: Har fått nya spår i jakten på försvunna Helenas mördare

Polisen har nått ett genombrott i fallet kring försvunna Helena Andersson som försvann efter en utekväll i Mariestad för 27 år sedan. Dna från tre personer – två män och en kvinna – har hittats på hennes sandaler, uppger P4 Skaraborg.

Helena försvann efter en utekväll på Stadshotellet i Mariestad den 14 juni 1992. Dagen därpå hittades hennes sandaler och två ringar nära hennes föräldrahem. Men där slutar spåren. Vad som hänt henne vet ingen, förutom en gärningsman. Ärendet har bedrivits som en mordutredning och flera personer har vid olika tidpunkter varit misstänkta.

Sandalerna och ringarna skickades till NFC i slutet på förra sommaren och när resultatet nu kommer kan det ge polisen möjlighet att komma vidare i utredningen. Den kvinnliga dna-träffen kan mycket väl komma från den 22-åriga kvinnan själv. Polisen hoppas få besked om det under veckan.

Jämför register

Vad gäller de två andra träffarna arbetar man nu med att jämföra och se om de matchar någon som finns i NFC:s dna-register.

– Om det är någon okänd som man kan identifiera då blir det ju intressant och finns personen eller vederbörande i registret så får man ju träff, säger Lars Johansson, kriminalkommissarie på roteln för grova brott i Skaraborg, till P4.

I ärendet finns en sedan tidigare skäligen misstänkt man. Han sågs med kvinnan på hotellet natten då hon försvann. Men inget av de nu hittade dna-spåren matchar honom.

– Misstankarna kan eventuellt tas bort, men han är inte avförd ur utredningen, säger Lars Johansson.

Får man inga träffar i registret kan polisen börja topsa misstänkta personer.

Hypotetisk möjlighet

Numera finns möjligheten för polisen att göra en så kallad familjespårning. Genom en familjespårning kan polisen hittat en dna-profil snarlik mördarens, någon som tillhör personens släkt.

– Det är väl en hypotetisk möjlighet, säger Lars Johansson.

Det var familjespårning som ledde till att våldtäkten på en åttaårig flicka i Billdal utanför Göteborg 1995 nyligen kunde klaras upp. Familjespårningen gav träff på en släkting och genom att topsa personer i den personens närhet kunde förövaren hittas. Mannen dömdes nyligen till sex års fängelse.