Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polischefen summerar valrörelsen: ”Relativt lugn”

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Polisen började redan 2017 förbereda sig för årets valrörelse. – Det har varit relativt lugnt mot vad vi varit vana vid. Det som stuckit ut är ju skotten vid en buss i Moholm, där en av passagerarna var en riksdagsman, konstaterar polisområdeschef Mats Bergström.

Den förundersökningen leddes till en början av Demokrati och hatbrottsgruppen i Göteborg. Ärendet har också fått mycket uppmärksamhet i media.

LÄS MER: Politiker i skottdrama - här berättar hon

– Vi gick in valrörelsen relativt väl förberedda och vi har personer utsedda, så vi kan agera både regionalt och lokalt. Vi har givetvis en operativ organisation, men vissa ärenden hanteras av en stab, förklarar Bergström.

LÄS MER: Skotten mot bussen utreds som hatbrott

Stärkte i Stockholm

Skaraborg har också skickat personal till Stockholm den 25 augusti när Nordiska motståndsrörelsen, NMR, skulle marschera i huvudstaden.

LÄS MER: Man anhållen för skott mot buss

– Man hade förväntat sig att det skulle kunna bli stökigt, men det förlöpte rätt bra trots allt, konstaterar polischefen.

Statsråd och riksdagsmän

Lokalt har man haft besök av ett flertal riksdagsmän och statsråd.

– På onsdagen var exempelvis justitieministern Morgan Johansson i stan. Men hittills har allt gått lugnt till, menar Bergström.

Hur har ni förberett er för valdagen?

– Vi ordnar resurser och kommer att finnas på plats vid vallokalerna. Det är viktigt att folk kan känna sig trygga när de går och röstar, säger Christer Persson, ansvarig för områdets bevakning av valet.

Å andra sidan har han inte sett några tendenser den typen av händelser i Skaraborg.

Förstörda valaffischer

Helena Trolläng är biträdande kommenderingschef under valet 2018.

– Jag tycker att vi haft en ganska lugn valrörelse jämfört med tidigare år ur ett polisiärt perspektiv. Inga händelser sticker egentligen ut, konstaterar Trolläng.

Hon konstaterar dock att man har fått anmälningar om förstörda valaffischer och även hot mot politiskt aktiva.

– Det har ökat ju närmare valdagen vi kommer, men det är kanske inte så konstigt när nu valrörelsen intensifieras, menar enhetschefen.

Läs så tycker politiker om hotbilden