Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Persson: ”Mittpartierna sitter i en sax”

Förre statsministern Göran Persson gästade Skövde på onsdagskvällen och uttalade sig om den politiska situation i Sverige. – Jag utesluter inte att det kan bli nyval, konstaterade Persson bland annat.

Göran Persson talade på Södra Skogsägarnas, Handelsbankens och mäklarfirman Areals skogspub i Valhall på onsdagskvällen. Temat för hans anförande var Skogens betydelse ur flera perspektiv.

Som ägare och brukare av en jord- och skogsfastighet i Sörmland är Persson givetvis väl lämpad att tala i ämnet. Likaså har han som tidigare politiker ett perspektiv på de skeenden som påverkar näringen, som inte alla andra i branschen har.

Men den förre statsministern är inte bara intresserad av jordbruksfrågor. Den nuvarande politiska situationen i Sverige engagerar honom fortsatt i högsta grad. Inför valet förutspådde Persson att läget efter valet skulle bli komplicerat. Med facit i hand blev det precis som han, och många andra, befarade.

Har det blivit som du förväntade dig så här långt?

– Ja det kan man nog säga. Det ser faktiskt ganska dystert ut. Man har låst sig så hårt på så många håll och kanter att det blir svårt att få till stånd en regeringsbildning utan att framför allt de två mittpartierna, med den valrörelse de hade bakom sig får svårt, konstaterar Persson.

– Kanske det till och med leder fram till ett extraval, jag utesluter inte det. Annars är den naturliga regeringsbildningen just nu som det ser ut, M, KD med SD-stöd, men det går uppenbarligen inte för C och L med tanke på vad de har sagt och då sitter de i saxen.

Nu blir det en omröstning om Ulf Kristersson som statsminister i riksdagen. Har du någon teori om utfallet i det här skedet?

– Jag är ganska säker på att han får en majoritet nejröster mot sig. Han blir inte utsedd till statsminister. Om han blir det, beror det i så fall på att Centern byter uppfattning i kväll (läs onsdag), då man har sin riksdagsgrupp och det tror jag inte de gör. Det skulle vara att fullständigt desavouera Annie Lööf och det gör de inte i det här läget.

– Vad som sedan händer vid nästa statsministeromröstning och nästa och den fjärde, det vet vi inte. Men det kommer att bli fler statsministeromröstningar och kanske är det så att det leder fram till ett nyval.

Vad är värsta scenariot i det här läget avseende regeringsbildning som du ser det?

– Kanske är det att något eller några partier ihärdigt driver en linje för att sedan vika ner sig någon gång framåt januari, februari. Det är ingen bra signal.

Skulle ett nyval förändra något i praktiken avseende fördelningen av mandat?

– Nej, men de som deltar i nyvalet borde kunna uttrycka sig lite mer försiktigt än de gjorde inför det ordinarie valet. Om man nu tycker det är viktigt vad man säger i en valrörelse så sa de så mycket i den valrörelse som gick, att de sitter i en sax. Får man en chans att föra en ny valrörelse kan man formulera sig på ett annat sätt och det kanske är vad som behövs för att komma ur den låsning vi har vad gäller blockpolitiken i Sverige, konstaterar Persson.

– Som tränad politiker borde man formulerat sig så pass att man hade en utgång. Man kan låta väldigt bestämd och vara väldigt tydlig, men när man läser på papper vad man sagt så ser man att det finns en utgång, det är det professionella.

Trots det sällsynt svåra politiska läget, konstaterar den förre statsministern att det lyckosamma är att Sverige som nation tuffar på ganska bra.

– Det gör att det går att köra vidare på det här sättet ett tag. Sen behöver det göras korrigeringar och tas beslut även i goda tider.

– Under en period kan de problem som finns döljas av att det är goda tider, men när det börjar stramas åt och det blir sämre tider så syns det tydligt. Enkelt uttryckt behöver vi alltså en regering, även om vi nog kan vänta ett tag till.

Vad finns det för risker rent allmänt med att det drar ut på tiden på det här sättet?

– Att folk börjar tycka att politiken bara är ett spel. Och den attityden drabbar alla partierna lika och gynnar egentligen bara missnöjespartierna, säger Göran Persson.