Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På strövtåg i Västergötlands historia

Läs om de tusen kyrkorna, om avrättningsplatserna och om grottmänniskorna och rövarnas rov. Christer Westerdahl tar dig med på ett historiskt strövtåg i bygderna.

Artiklarna har tidigare publicerats en och en men här har vi samlat alla. God läsning!

Högarna som skulle skydda mot döden

”Det var som alltid kusligt att fara genom Sörmon, stor, tom på människoboningar, beryktad för rövare och vargar. Buskar togs för lurande rövare och vargar tycktes höras flera gånger. Efter rast på Avelsäters gästgivaregård med någon mil kvar till Åmål for man vidare i mörker genom den ödsliga, illa beryktade Avelsätersskogen. Fasan vid samma oroande tankar på vargar och rövare ökades av en rishög, som invid landsvägen angav platsen för ett mord: två eller tre andra sådana hemska rishögar fanns på vägen mellan Karlstad och Åmål.”

Avrättningsplatsernas ohyggliga historia

Det definitiva i dödsstraffet fick en att undra över möjligheten att platsen också besudlats av blodet från oskyldiga. Även om man också skyndade så snabbt man kunde förbi lockade också ilningen av obehag. Chansen var stor att man måste passera eftersom platserna låg längs större vägar, där de avsiktligt placerats just för att ses.

En legendarisk vargjägare och krigshjälte från Västergötland

Johan Walfrid Enocksson levde mellan 1892-1977. Det märkliga var att denne nutida legendar var västgöte. Han har kallats ”den siste vargjägaren,” vilket naturligtvis är fel, eftersom andra kommer att jaga varg även i framtiden. Men det är riktigt så tillvida att han nog var den siste professionelle i gamet.

Sanningen bakom Västergötlands försvunna kyrkor

Påståendet om över tusen kyrkor i Skara stift är förmodligen överdrivet. Men visst var kyrkorna många, och än kan vi ana spåren efter alla de som helt försvunnit.

Sanningen om oss grottmänniskor och rövarnas rov

Har du hört om flickan som fångades av rövare och var instängd i Klyftamon i sju år? Sanningen är en annan, konstaterar Christer Westerdahl som vet att grottor är miljöer som fascinerat oss så länge vi kan minnas.

Sista vikingatåget slutade med katastrof

Många intresserade har genom åren lärt sig vad som i poetisk form på fornnordiska står på en av Gripsholms runstenar i Sörmland: Þæir foru drængila/ fiarri at gulli/ ok austarla/ ærni gafu/ dou sunnarla/ a Særklandi.”De foro manligt ut efter guldet, österut, de gav örnen (i strid), och de dog söderut i Särkland.”

Mysteriet om trojeborgar och jungfrudanser

De stenlagda labyrinterna finns på många ställen i Sverige och Finland, och gåtan om deras syfte har fascinerat i många hundra år. Västergötlands troligen mest kända ligger nära Ornunga sjö i Ornunga socken. Den skall enligt uppgift vara byggd av vallpojkar på 1850-talet,

Pionjärerna bakom resan – från rasism till stolthet

Den sjätte februari firas samernas nationaldag. Här är historien om ikonerna som startade rörelsen som gjort att man gått från rasism till en stolt ursprungsbefolkning.

Cykeln blev slutet för de gamla stigarna

Runt oss finns spår av vägar och kommunikationer som försvann när järnvägen och cykeln kom. Som de 1 475 gästgivargårdarna som är borta.

Beowulf – en hjälte från Skalunda?

Kom Beowulf från Skalunda eller vad är sanningen bakom sagans hjälte?

Katastrofen när solen försvann ändrade allt

Västergötland är Sveriges guldrikaste landskap. Kanske var de rika fynden i själva verket offer för att blidga solguden. Under flera år försvann solen och det orsakade en katastrof som vi idag har svårt att fatta vidden av.

Olaus Magnus - historisk jätte långt före sin tid

Olaus Magnus är ett unikum i Sveriges historia. Han förkroppsligar den svenska medeltiden ur kulturhistorisk synpunkt.

Svaret bakom mysteriet om trojeborgar och jungfrudanser

De stenlagda labyrinterna finns på många ställen i Sverige och Finland, och gåtan om deras syfte har fascinerat i många hundra år.

Ett nedslag vid Hastings - inte alls det du tror

Den vackra plats med utsikt över Kinneviken som kallas Hastings kyrka ligger inom Västerplana Storäng på Kinnekulle. Vandringsleden går ganska nära ett utsprång av sandstensbranten som tornar upp sig mer än 25 meter ovanför Vänern.

Bjurums kyrka och dess myter

Bjuruma kyrka är namnet på en liten ruinkyrka i Vättlösa socken. Men i motsats till många andra medeltida kyrkor i trakten som revs av 1800-talets pietetslösa talibaner blev den tydligen ödelagd redan under medeltiden.

Sparlösastenen - rapport från en nordisk invasion?

De flesta runstenar säger oss inte mycket, utom att stenen restes av en eller flera personer över någon som är död. Det finns ändå många runstenar bland Sveriges mer än 3000 som har intressanta inskrifter och bilder. Men två skiljer ut sig särskilt bland mängden.

Mysteriet med brödet som förvandlades till stenar

Lite varstans finns eller har funnits stenar i nordiska kyrkor, som sagts vara kvarlevor av något mirakel. För det mesta har de ansetts vara förstenade bröd. Många har nu försvunnit eftersom traditionerna kring dem glömts bort.

"Ett kok stryk" och tjärade sillar dåtidens medicin

Innan sjukvården fanns botare och magiker. Om dessa berättar Christer Westerdahl, som redigerat texter för utgivning av Einar Björe som växte upp i Skälvums by i Västergötland. Under resten av sitt liv verkade Björe i Stockholm och det var där han skrev ned sina minnen som återges i jag-form nedan.

Grille i Veum – sällsamt ful och otvättad

Innan sjukvården fanns botare och magiker. Här handlar det om Grille i Veum, som kunde knäcka den värste förbrytaren, få fart på en oxe och bota tandvärk med spik. Vi träffar även Lars Ve Grinna.

Lars ve Grinna stoppade tjuven med käppen

Lars ve Grinna var en kunnig person, men snar till vedergällning. Han kunde fånga tjuvar med ren magi. Här är den avslutande delen i serien om botare och magiker i Skaraborg.