Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagar inte dom om städning

Striden om städningen av Skövdes skolor är över. Kommunen vann, miljöförvaltningen går inte vidare och överklagar.

Miljönämnden i Östra Skaraborg beslutade i februari 2017 att förelägga Barn- och utbildningsnämnden i Skövde kommun att upprätta och införa rutiner för städning för varje förskola, grundskola och gymnasieskola som nämnden ansvarar för.

Barn- och utbildningsnämnden överklagade beslutet till Länsstyrelsen i Västra Götalands län som avslog överklagandet. Länsstyrelsens beslut överklagades till mark- och miljödomstolen som den 18 maj 2018 beslutade undanröja MÖS beslut.

Domstolen konstaterar att Miljönämndens föreläggande avser samtliga förskolor, grundskolor samt gymnasieskolor som Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för. Domstolen anser inte att utredningen visar att samtliga lokaler som föreläggandet avser har utretts.

Nämnden har nu diskuterat hur man ska gå vidare. Det är miljönämndens åsikt att föreläggandet grundades på ett omfattande inspektionsarbete under flera år men vid överklagan lämnades endast en del av dessa inspektionsrapporter som underlag till domstolen, vilket visade sig vara för lite.

"Med hänsyn till att domstolen undanröjer föreläggandet på grund av bristande underlag så uttalar sig domstolen inte i sak. Domstolen tar inte ställning till Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Domstolen uttalar sig inte heller om generella städfrekvensföreläggandens vara eller icke vara.

Vi har alltså inte fått svar på frågan om Skövde kommun städar för lite eller för sällan, bara att utredningen inte var tillräckligt omfattande. Miljönämnden östra Skaraborg väljer därför att avsluta ärendet här och nu för att istället fokusera på den fortsatta tillsynen av barns skolmiljö. Tillsynen på städning i skolor har sedan överklagandet vilat i avvaktan på slutligt beslut".