Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordföranden Monica Green: ”Viktigt att lära av historien”

S-kvinnor i Skövde har firat 100 år av demokrati. Visserligen var det 1921 som kvinnor fick rösta första gången i Riksdagsval, men redan två år innan dess fanns den möjligheten i kommunerna. Därav valet av tid för firandet.

I början av 1900-talet var det endast några få rika män som fick rösta i Sverige. År 1909 ökade andelen röstberättigade från 9 till 19 procent. Sverige var därmed ett av de sista länderna i Europa som införde allmän och lika rösträtt och det skedde stegvis.

Detta historiska faktum uppmärksammades vid S-kvinnornas 100-årsjubileum av demokratins införande. Monica Green är ordförande för S-kvinnorna i Skövde och understryker att man måste hålla minnet levande.

– Det är viktigt att lära av historien för att kunna ta sig an framtida utmaningar, menar Monica Green.

– Det var en otroligt intressant kväll där deltagarna bidrog med berättelser och historier som de hört från äldre släktingar. Bland annat kunde deltagarna konstatera att deras far- och morföräldrar föddes utan rösträtt, tillägger hon.

Ett av de många argument som användes för att stoppa kvinnors demokratiska rättigheter var att de hade för stora hattar. Dessa skulle nämligen skymma sikten i riksdagen. Som en blinkning till sina föregångare passade s-kvinnorna därför på att ha på sig hattar med stora brätten.

I dag ser det annorlunda ut i riksdagen. Efter senaste valet är 46 procent av riksdagens ledamöter kvinnor och 54 procent män.

– Tyvärr ser inte den internationella trenden särskilt ljus ut. Flera världsledare har uttalat sig mot kvinnors reproduktiva hälsa, mot kvinnors rättigheter och möjlighet till att forma sina egna liv, säger Monica Green.

– Därför avslutades vi jubileumskvällen med en uppmaning till fortsatt engagemang för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel