– Vi fick av vänner, rörmokare och många andra, så att vi fick igen fönstret och kunde städa upp någorlunda efter tjuvarna, konstaterar ägaren Jari Koivusaari.

Tjuvarna försökte bryta strömmen för att undkomma larm och övervakningskameror, men de kunde inte förhindra att de gick igång trots allt.

– De släckte ändå en stor del av gatan och jag tycker att det är förvånande att elskåpen står öppna över hela Sverige. Det betyder ju att vem som helst kan komma åt strömförsörjningen och jag tycker det är märkligt med tanke på terrorhot och dylikt, menar Koivusaari.

Butiker i Jönköping och Kristianstad har drabbats och tillvägagångssättet har varit mycket närmast identiskt. Skövdebutiken har efter sju rån och lika många inbrott arbetat med skyddet, men när gärningsmännen använder en hjullastare så står få väggar emot trycket.

Tyvärr gav övervakningskamerorna inte heller någon riktigt bra bild av tjuvarna, utan de bara skymtar vid tillslaget.

Jaris teori är enkel och han är övertygad om att det rör sig om ligor med internationella kopplingar som rör sig över landet och gör den här typen av räder.

– Min kollega i Jönköping hade noterat tre män i onsdags som han tror rekognoserade i butiken, konstaterar ägaren.

Han menar att de öppna gränserna skapar nya problem och tidningen har nyligen berättar om stöldligor som stjäl, verktyg, maskiner, bildelar och sadlar över hela Skaraborg. Den aktuella urbutiken har genom åren varit utsatt för sju inbrott och sju rån.

Er butik har varit ganska hårt utsatt, hur orkar ni fortsätta kämpa?

– Vad ska vi annars göra, det går inte att ge upp, menar Jari.

Han ser också ett annat tydligt mönster i stölderna och det är att de ofta sker i samband med helger som jul och studentexamen.

– Så här års kan det vara exklusiva klockor, vid studenten försvinner Armanikostymer.

Medan vi pratar vid desken, så dyker det upp hantverkare i lokalen och de ska försöka stadga upp bjälkar som hamnat fel när hjullastaren brakade genom väggen.

På lördagsmorgonen var förödelsen stor i lokalen och ingen visste när de kunde slå upp portarna igen. Bilderna talar sitt tydliga språk.

Utredarnas grundteori är att det rör sig om samma gärningsmän som rör sig över landet.

Läs stal klockor för miljonbelopp:

Läs mycket talar för att det är samma liga:

Läs hjullastare körde in i butik:

Läs det var hemskt, hemskt och fruktansvärt: