Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omfattande dopningsbrott utreds av polisen

Polisen i Skaraborg utreder just nu ett omfattande dopningsbrott. – Sett till antal enheter är det ett jättebeslag, säger Peter Sundblad, spaningschef, Polisområde Skaraborg.

Det omfattande brottet uppdagades i samband med en husrannsakan på en adress i Lidköping i januari i fjol. När polisen kom till platsen hittades mängder med dopningsklassade preparat av olika sorter.

– Jag kan inte säga den exakta mängden, men sett till antal enheter som dopningspreparat mäts i, så räknar vi det i miljoner. Det kan jämföras med att 50 000 enheter betraktas som ett grovt brott enligt rättspraxis, beskriver Peter Sundblad.

– Vi såg direkt att det var extremt mycket. Det borde rimligtvis handla om ett av Sveriges största dopningstillslag genom tiderna, tillägger han.

Efter tillslaget greps två personer, som därefter har suttit häktade för brottet under en period. Dessa är sedan släppta i väntan på att en tredje person, som är häktad i sin frånvaro, ska återfinnas.

– Det är en person som befunnit sig utomlands länge och som ställt till lite huvudbry, säger Sundblad.

– Det är svårt att säga när vi kan slutföra förundersökningen. Det kan ta allt från några månader till ett halvår, säger Magnus Carlsson, gruppchef för enheten grova brott i Skaraborg och den som leder förundersökningen.

Vet ni hur länge den här hanteringen hanteringen pågått innan den uppdagades?

– Det kan vi inte uttala oss om och har heller ingen riktig koll på, konstaterar Sundblad.

Har preparaten svenskt ursprung eller är de tillverkade utomlands och i så fall insmugglade i landet?

– Det är otroligt svårt att svara på, säger Sundblad.

Har preparaten sålts i området eller har Lidköping enbart varit ett centrum för handeln med dem?

– Det handlar om en sådan stor mängd att jag vill påstå att det inte går att sälja enbart i Skaraborg utan de här preparaten måste rimligtvis vara för en nationell marknad.

Har de här personerna varit ensamma i den här hanteringen eller finns det fler inblandade?

– Det finns anknytning till andra personer, mer än så kan jag inte säga i det här skedet av utredningen, säger Peter Sundblad.