Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allvarligt fall av djurplågeri i Skaraborg – tandlösa, avmagrade och döda får hittade

Omfattande brister i djurskyddet har uppdagats på en gård i Skaraborg. Tandlösa, avmagrade djur hittades döda på gården. Lantbrukaren själv medger i länsstyrelsens utredning att sjuka djur får självdö istället för att de avlivas.

Det var 50 lamm som först uppmärksammades av veterinären på ett slakteri då dessa var smutsiga och gödselförorenade. Efter att detta meddelats till Länsstyrelsen i Västra Götaland gjordes en kontroll av gården i Skaraborg som levererat djuren. Det är en stor besättning och där uppmärksammades många djur i liknande skick.

Den berörde lantbrukaren bedriver fårhållning och efter kontrollen konstaterades flera väsentliga brister ur djurskyddssynpunkt. Avmagrade djur, felaktig avlivning och avsaknad av veterinärvård är några av de brister som beskrivs i ärendet.

Enligt handlingarna har djurägaren inte har den tillsyn över djuren som behövs, och att sjuka djur inte avlivas utan lämnas att dö. Lantbrukaren har i utredningen medgett att han låtit djuren självdö istället för att avliva dem, eftersom han tycker det är jobbigt att avliva dem.

På bilder som från Länsstyrelsen inkommit till annan myndighet syns fårkadaver ligga utspridda på gården. Djurägaren har uppgett att det rör sig om tackor som dött i samband med lamning.

Många djur på gården har varit magra och det har saknats hygieniska foderalternativ och lämpliga system för utfordringen.

Lantbrukaren fick efter första kontrollen muntligt och skriftligt föreläggande att verka klövarna på en tacka och klippa rent samtliga gödselförorenade djur.

I handlingarna framgår att ett lamm varit oförmöget att resa sig.

En veterinär ska ha gått igenom hela besättningen och kunnat konstatera att tre djur varit i behov av veterinärvård. Vissa djur var så avmagrade att de bedömts vara kraftigt lidande. En del djur saknade också tänder helt. Flera djur behövde avlivas av djurskyddsskäl.

Länsstyrelsen kommer att följa upp bristerna på gården.