Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökända skogsfågeln på Billingen död efter attack mot motionär

En spelgalen tjädertupp har funnits vid femkilometersspåret på Billingen några dagar. Nu har den dött i samband med att den attackerat en förbipasserande motionär.

Tjädertuppen fanns i området redan i fjol och var även då närgången mot förbipasserande motionärer. Några allvarligare incidenter hände dock inte och tuppen försvann slutligen när spelsäsongen var över.

För ett par dagar sedan dök den emellertid återigen upp på samma plats som i fjol, ett par kilometer in på femkilometersspåret, och ganska omgående fick personalen på Billingens fritidsområde rapporter från personer som träffat på den spelgalna tuppen. Dessutom hade man själva närkontakt med den stora fågeln när man åkte ut med arbetsfordon för att kolla dess beteende.

I syfte att varna besökare för tjädertuppen sattes skyltar upp såväl vid ingången till stadion som vid starten för motionsspåren. Den allmänna rekommendationen var att man skulle vara försiktig om man tänkte passera tuppens revir. Något förbud att nyttja spåret var det dock inte fråga om att utfärda.

– Tanken var att flytta fågeln till en plats där den skulle få vara i fred för människor. Det skulle ha skett nästa vecka, säger Kent-Ove Hvass, i Skövde fågelklubb.

Flytten hann emellertid inte genomföras.

På fredagsförmiddagen kom nämligen beskedet att fågeln inte längre är i livet. Detta efter att den hade gått till attack mot en förbipasserande löpare, som i samband med händelsen försvarat sig och då tillfogat tjädern skador så den dog.