Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt samarbete ska leda till innovationer i lantbruket

SmartAgri i Skara och Agtech 2030 i Linköping etablerar samarbetsplattformen Smart Agtech. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för svenska små och medelstora teknikföretag att ta fram nya innovativa lösningar och metoder för en intensifierad, hållbar och säker livsmedelsproduktion. Detta ska göras genom att sammanföra kompetenser och nätverk inom de två nuvarande projektens miljöer inom Västra Götaland och Östergötland.

SmartAgri är ett projekt i Skara som sedan drygt två år bygger på ett nära samarbete mellan de tre aktörerna Agroväst, RISE och Science Park Skövde. SmartAgri har hjälpt mindre teknikbolag att komma vidare med sina idéer och innovationer, främst genom att vara delaktiga i olika typer av ansökningar.

Agtech 2030 är ett Vinnväxtinitiativ som koordineras av Linköpings universitet och basfinansieras av Vinnova. Syftet är att etablera en innovationsmiljö och jobba för att möta behoven i morgondagens lantbruk. Inom Agtech 2030 ingår, förutom Linköpings Universitet, även Science Park Mjärdevi, Vreta kluster och AgroÖst.

Den nya satsningen Smart Agtech handlar om att Agroväst och Agtech 2030 tillsammans ska hitta ännu bättre former för att stödja företag inom lantbruksteknik.

– En central del för Smart Agtech är att utbyta metodkompetens vad gäller att stimulera förnyelse och innovation bland agtechföretag. Detta ska vi göra genom att aktivt hjälpa ett antal teknikbolag i våra områden. Därför efterlyser vi nu teknikbolag med idéer kring olika innovationer, säger Matilda von Rosen vid Agroväst tillika projektledare för Smart Agtech, i ett pressmeddelande.

I satsningen ingår att skapa en gemensam verktygslåda för affärsutveckling och applicera dessa verktyg på konkreta företag. Vidare ingår att etablera värdeskapande mötesplatser och att delta i mässor och fältdagar.

– Vi har tidigare arrangerat eller medverkat i stora nationella konferenser om lantbruksteknik, exempelvis Agriculture Innovation Day, och ny siktar vi på fler sådana men i gemensam regi, menar Per Frankelius, processledare i Agtech 2030.

En konkret insats är att göra företagsbesök med behovsanalyser hos företag med fokus på utveckling av nya produkter och tjänster.

– Det finns många intressanta företag inom till exempel Science Park Mjärdevi och Science Park Skövde som kan komma att spela en betydande roll för att stärka svenskt och internationellt lantbruk, säger Lena Miranda, vd för Science Park Mjärdevi.

Finansiering är många gånger en nyckelfaktor för utveckling av innovationsföretag. I satsningen ingår att bistå företag med ansökningar om innovationsstöd.

– Det ska bli spännande att använda oss av de lyckade koncept vi arbetat fram inom SmartAgri projektet. Dessa kan vi med hjälp av samarbetet med Agtech 2030 vässa ytterligare och på så sätt stärka vår förmåga att göra skillnad för teknikbolagen. Denna gång i en ännu större region och med ännu mer kompetens, säger Kristina Anderback på SmartAgri och Agroväst.