Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyckelfria lås en stor hjälp för hemvården

Skövde kommun har numera en nyckelfri hemtjänst. – Införandet har underlättat mycket för dem som jobbar inom hemtjänsten och hemsjukvården, säger Monica Fransson, som varit med och installerat låsen.

Nyckelfri hemtjänst handlar om att personer som har hemtjänst eller hemsjukvård har fått möjlighet att byta ut sitt vanliga lås mot en digital variant.

Hemtjänstpersonalen låser därefter upp dörren med hjälp av sin mobil och slipper därmed åka runt med en massa nycklar. Dessutom behöver man heller inte åka in till en nyckelcentral för att hämta nycklar vid exempelvis akuta larm.

Det praktiska arbetet med införandet startade i februari 2018 och avslutades i december. Under perioden har kommunens egen larmgrupp installerat digitala lås i 1 120 av 1 400 möjliga privata bostäder. Dessutom har entréportar i 224 flerbostadshus fått digitala lås med hjälp av en extern låsfirma, samt att ytterligare ett 50-tal ska tillkomma.

Marie-Louise Welin har lett projektet. Hon konstaterar att det varit ett hårt arbete för alla inblandade, men att det trots omfattningen har gått förhållandevis smidigt.

– Vi har haft en tydlig kommunikationsplan och kommunicerat det både till personal och brukare, vilket har bidragit, menar Marie-Louise.

Monica Fransson och Anna-Karin Enheden är två av tio personer som har ingått i larmgruppen och gjort det praktiska jobbet med att montera enheterna hemma hos brukarna.

– Vi fick gå med en låssmed en dag var. Sen har vi fått göra jobbet själva och hjälpa och stötta varandra. Det har varit utmanande och kul, även om vi har stött på patrull en del gånger, säger Monica.

– Det var inte klappat och klart från början hur vi skulle göra och vilken organisation vi skulle ha. Vi har hela tiden fått utveckla olika delar under resans gång, lägger Anna-Karin till.

Med systemet igång bekräftar Monica att införandet har medfört en stor positiv förändring.

– Det underlättar fantastiskt mycket. Som för oss i larmet, förut kunde vi vara i Timmersdala på ett larm och sedan få ett nytt i Stöpen och måste in till Skövde och hämta nyckeln däremellan. Nu slipper vi den resan och sparar jättemycket tid, säger Monica.

Kommunens införande av det nyckelfria vården har även uppmärksammats av tillverkaren av de digitala låseneheterna. Vid en ceremoni i Solna i förra veckan fick man ta emot priset för årets breddinförande.

– Vi är stolta över att ha fått priset. Tillverkaren som delar ut det jobbar mot 160 kommuner, så det säger något om vår insats, säger Marie-Louise Welin.

Therese Sahlström (M) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Hon är glad över att det nu äntligen händer något som det pratats om mycket och länge.

– Nu börjar vi se effekterna av det pratet ur ett medborgarperspektiv så sett att vården blir mer tillgänglig tack vare kortare ställtider.

– Vi har också lärt oss jättemycket av arbetssättet med att införa något nytt, som jag tror borgar för att vi ska bli framgångsrika även med andra digitala system framöver, säger Therese Sahlström.