Det första som väckte misstankar var att det låg en sadelgjord utanför dörren och Henric funderade över om det kunde varit dottern som tappat den.

– Men när jag kom in i byggnaden såg jag att dörren till sadelkammaren stod öppen och att hänglåset var borta. Även tre sadlar saknades, konstaterar Henric.

Det handlar om hästutrustning för tusentals kronor, två av dem var värda 6 000 kronor vardera och en 15 000 kronor.

– Vi gick ut och tittade oss omkring på gården och hittade spår i skogen som ledde upp mot vägen. Trots att vi hade hundar i bostaden hade de inte reagerat och ingen av oss vaknat, menar hästägaren.

Familjen larmade andra som riskerade att bli utsatta och det visade sig att närmaste grannen råkat ut för samma liga.

– Jag har även hört om stölder i Värsås och Fröjered och det känns lite olustigt att någon varit här och stulit saker, menar Henric Persson.

Det som förvånar honom är att gärningsmännen ratat annan dyr hästutrustning som fanns i byggnaden.

– Vår dotter hade en låda med bland annat schabrak, väst och hjälm, konstaterar Henric.

En polis för enheten som bland annat samordnar den här typen av brott bekräftar att det kommit in fler anmälningar.

– Det verkar som om de rört sig mot västra Skaraborg. Det har bland annat skett sadelstölder i Vara och mycket tyder på att stöldturnén fortsätter, konstaterar polisen.

Det har även kommit in anmälningar från Fröjeredstrakten.

– Det här är inte något som är isolerat enbart till Skaraborg, utan vi samarbetar med närliggande distrikt som Fyrbodal och Elfsborg i de här frågorna.

Finns det något sätt som hästägare kan skydda sig på?

– Det är möjligt att skaffa sig ett skalskyddslarm, så att det signalerar om någon försöker bryta sig in. På så sätt kan man ju stoppa ett pågående inbrott, anser polisen.

Många hästägare i området har också börjat att förvara sadlar inne i bostaden och det är ett annat sätt att skydda sig. Klart är dock att det med stor sannolikhet handlar om en internationell liga som rör sig i området och det finns skäl till extra försiktighet och uppmärksamhet.

Hittills har gårdar i Skövde, Väring, Hjo, Fröjered, Vara och Tibro har hittills drabbats.

Läs om sadelligans stöldräder: