Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny utställning på Konstmuseet – kurdisk konstnär ger sin bild av krig och migration

Den kurdiska konstnären Hiwa K kommer att ha sin första separatutställning i Sverige på Konstmuseet i Skövde. Torsdag 15 april öppnar utställningen som belyser frågor kring krig och migration utifrån personliga berättelser.

Hiwa K (f.1975) bor och verkar i Sulaymaniyah, Kurdistan i norra Irak. Han är ett välkänt namn i konstvärlden och hans konst har visats på åtskilliga utställningar och biennaler världen över, till exempel Venedigbiennalen (2015) och senaste documenta 14 i Kassel (2017).

Utställningen på Skövde konstmuseum innehåller verk från 2005 och framåt och ingår i en serie med retrospektiva Hiwa K utställningar som kommer att visas under våren/sommaren 2021 i bland annat Dubai, Tyskland, Irland och Sverige.

I sina video- och performanceverk väver konstnären samman berättelser från vänner och familjemedlemmar med sina egna erfarenheter av att ha bott många år som kurdisk flykting i Tyskland. Genom sin konst blottlägger han obekväma sanningar om några av vår postkoloniala tids stora frågor rörande krig och migration.

Trots den många gånger dystra fonden genomsyras hans verk av en värme och medmänsklighet långt bortom nyhetsrapporteringens krassa verkligheter, beskriver Konstmuseet i Skövde. Hiwa K placerar sig mitt i händelsernas centrum och erbjuder lindring mot polisens tårgas i form av musik och citronjuice och bjuder in andra att delta i matlagningskurser tillsammans med hans egen mamma som kursledare, med på videolänk från Kurdistan.