Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny utställning: När Finland kom till Sverige

Under 1960- och 70-talen flyttade fler än 320 000 personer från Finland till Sverige. För femtio år sedan nådde flyttvågen sin kulmen. En utställning om de som flyttade ska nu visas i Skövde.

Sverigefinska Riksförbundets vandringsutställning ”När Finland kom till Sverige – Kun Suomi Ruotsiin muutti” invigdes i Stockholm under våren 2020 och kommer att visas i Skövde 5 till17 oktober på Kulturfabriken.

Syftet med utställningsprojektet är att ge information om sverigefinnarnas historia och om den stora arbetskraftsinvandringen från Finland till Sverige i slutet av 1960- och i början av 1970-talet, samt öka kunskapen om sverigefinnar och belysa den gemensamma historien som länderna har.

Vandringsutställningen består av intervjuer och fotografier i form av rollups. Intervjuerna har sammanställts i en utställningskatalog som gör det lätt att följa utställningen (katalogen finns på både finska och svenska). Utställningen omfattar även de ungas röster med videoutställningen ”Juuret – Rötter”, där unga berättar om den sverigefinska identiteten på sitt eget sätt och utifrån sitt eget perspektiv. Båda utställningarna är tvåspråkiga (finska och svenska).

Utställningen visas i Askebergasalen på Skövde Kulturfabrik och invigs måndagen den 5 oktober. Riksförbundets ordförande Pirkko Karjalainen är då på plats.

I samband med utställningen bjuds också på musikunderhållning av Kati Mäki Lundqvist och Ingemar Bengtsson i Timboholmssalen lördagen den 10 oktober. Antalet biljetter är begränsade.