Det ena temat är den ständigt närvarande frågan om jordens ändliga resurser, som väcks redan vid höstens inledande tillfälle. Miljöjournalisten Johanna Stål berättar utifrån sin bok ”Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv” om sina bästa tips för en hållbar utveckling. Det blir två stick-caféer med lokala inslag om Hemslöjden respektive quilting – lappteknik – vilka inspirerar till att medvetandegöra och ta vara på det material som finns omkring oss.

I november kommer Anna Lidström från Högskolan i Borås. Hon är konstnärlig ledare för Re:textile, landets största affärsutvecklingsprojekt inom mode för cirkulär ekonomi. Annas föreläsning kommer att handla om hur man kan använda befintliga textila produkter och resurser på nya sätt både från den egna garderoben och det överskott som produceras av klädkedjorna.

Varje termin ägnas några måndagar åt litteratur och författande, vilket är höstens andra tema. Även här finns både lokala och nationellt uppmärksammade inslag. I slutet av september berättar AnnBritt Lindén och Bengt Ohlsson från Lerdala om den bok som kom till för att bearbeta en omvälvande händelse i familjens liv. Ett återkommande evenemang är Nordiska Litteraturveckan i november, där man får vara med och ”kura skymning” under rubriken Fester i Norden. Som vanligt medverkar elever från Skövde Musikskola med musikinslag. Texten hämtas i år från Karen Blixens ”Babettes gästabud”.

Från Kultur i Väst och arrangören Poesi och Prosa kommer två besök av författare aktuella med nya böcker. I oktober kommer Karolina Ramqvist och Maja Lee Langvad och i november Åke Edwardsson och Johan Heltne. Nytt för i år är ett samarbete med arrangören Musik på Biblioteket, som också hör till organisationen Kultur i Väst. Detta program heter Hälsning från Hellsing och framförs av trion Måne och Sol på Lennart Hellsings dödsdag den 25/11. Hellsing skulle fyllt 100 år i år och hans underfundiga texter har därför uppmärksammats extra mycket på olika håll i landet under året.

Hela programmet för Mångsidiga Måndagar finns att läsa på bibliotekets hemsida eller att hämta utskrivet på papper på Kulturhuset. Biblioteket samarbetar med flera olika studieförbund och föreningar vid arrangemangen under hösten. Alla föreläsningar hålls i bibliotekshallen och har fri entré.