Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får köpcentrumet el från solceller

Nu får Elins esplanad en del av sin el från en nyinvigd solcellsanläggning på taket. – Vi vill vara en inspirationskälla. Det finns gott om tak att fylla, säger Patrik Sörnell, fastighetschef på Elins esplanad.

Det gäller inte minst taken på en rad affärsfastigheter och företag i och omkring Skövde. På flera andra platser i Skövde finns redan stora solcellsanläggningar, till exempel vid Skaraborgs sjukhus och Fortifikationsverkets solcellspark vid Segerstorpsrondellen.

Det platta taket på köpcentrumet Elins esplanad kan tyckas som gjort för att sätta solceller på. Ändå fanns inte tanken på det när gallerian byggdes ut och om för elva år sedan. Det är först under de senaste åren som intresset för solceller har ökat på bred front i Sverige och som det har har blivit enklare för fastighetsägare att installera dem.

– Vi har ett långsiktigt perspektiv i allt vi gör och solcellsanläggningen kommer att löna sig både ekonomiskt och miljömässigt, säger Patrik Sörnell.

Själva installationen av anläggningen har gått ganska snabbt. I december skrevs avtalet om anläggningen och nu i slutet av maj var det alltså invigning med bandklippning. Solcellspanelerna har lyfts upp på taket med kran. Det arbetet började under vecka 15.

På taket till den nyare delen av shoppingcentrumet sitter nu 615 solcellspaneler. Anläggningen är stor. Den täcker 2500 kvadratmeter av taket. Den äldre delen av taket bedömdes inte hålla för tyngden.

Panelerna ska producera energi som motsvarar behovet av hushållsel för omkring 70 lägenheter på ett år.

Anläggningens effekt är 200 000 kilowattimmar per år. Det täcker inte hela köpcentrumets behov året runt.

–Vår bedömning är att vi under juli månad kan ta all fastighetsel härifrån, säger Patrik Sörnell.

Solcellspanelerna ägs av Eneo Solutions, som i sin tur hyr ut anläggningen till Elins esplanad, enligt ett avtal som sträcker sig över 20 år. Enligt Patrik Sörnell var det ett enkelt beslut att Elins esplanad inte skulle äga själva anläggningen.

– Energisystem är inte vår expertis. Det känns fantastiskt att ha ett sådant här samarbete över tid, säger han.

Elins esplanad är ett köpcentrum som många tar bilen till. Finns det möjlighet att ladda sin elbil här också?

– Det kommer det att finnas när vi bygger ut, säger Patrik Sörnell.

Det kommer till en början att bli ett mindre antal laddplatser för elbilar. De kan bli fler i takt med att efterfrågan ökar. Och elen, den kan komma direkt från solcellerna på köpcentrumets tak.