Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norsk miljardär gripen för mord på hustrun

Den norske miljardären Tom Hagen misstänks för mord alternativt medhjälp till mord på sin hustru Anne-Elisabeth Hagen, som har varit försvunnen i över ett år. Polisens misstankar mot honom har gradvis stärkts. – Vi har fått klarhet i fler och fler saker, säger åklagare Åse Kjustad Eriksson.

Tom Hagen greps under tisdagsmorgonen när han var på väg att lämna sin bostad för att åka till jobbet, skriver den norska tidningen VG.

Flera bilar spärrade av en gata i Lørenskog utanför Oslo och polis fanns kort efter gripandet på plats både vid Hagens bostad och vid hans arbetsplats.

– Polisen har gripit Tom Hagen, misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin fru Anne-Elisabeth Hagen, säger Ida Melbo Øystese, polismästare i polisdistrikt Øst, på en pressträff.

Enligt VG har hemliga efterforskningar och avlyssning i Tom Hagens hus pågått sedan i somras. Polisen har också avlyssnat hans telefon, något som Tom Hagen gett sitt samtycke till efter hans frus försvinnande.

– Det är nu 18 månader sedan Anne-Elisabeth Hagen anmäldes försvunnen. Hon är fortsatt inte funnen, säger polisinspektör Tommy Brøske.

Utesluter inte fler gripande

Polisen misstänkte från början att hon förts bort eftersom maken mottagit hotbrev med krav om betalning. Nu är man av uppfattningen att det inte skett någon kidnappning.

– Det har inte varit en reell förhandlingsmotpart eller fråga om reella förhandlingar, säger Brøske.

Andra hypoteser än kidnappning har gradvis stärkts och med det har misstankarna mot Tom Hagen stärkts. Fler än Hagen har dock inte gripits i ärendet på tisdagen.

– Vi kan inte utesluta att fler personer kan gripas, säger Åse Kjustad Eriksson, åklagare vid polisen, som inte vill gå in på vad som fått polisen att fatta misstankar mot Tom Hagen.

– Men vi har fått klarhet i fler och fler saker och en samlad bedömning gör att det lett till en misstanke om mord.

På pressträffen fick hon får en fråga om varför han inte har gripits tidigare.

– Det är först nu det har varit skälig grund för att misstänka Tom Hagen för mord.

Tom Hagen nekar till brott

På onsdagen kommer Tom Hagen att ställas inför en motsvarande häktningsförhandling. Då är det upp till rätten om han ska vara fortsatt häktad i fyra veckor till.

Hagen nekar till brott.

– Hagen är svårt tagen av situationen. Han nekar till att ha något med detta att göra, säger hans advokat Svein Holden, till norska TV2.

Norska medier har kommit över parets äktenskapsförord, som låter Tom Hagen behålla den stora merparten av sin förmögenhet på runt 1,9 miljarder norska kronor (motsvarande runt 1,8 miljarder svenska kronor) vid en skilsmässa. Anne-Elisabeth Hagen skulle endast få behålla en stugtomt, 200 000 kronor samt en bil, enligt äktenskapsförordet.

Advokat Mette Yvonne Larsen säger till Verdens Gang att Anne-Elisabeth Hagen dock skulle kunna ställa ytterligare krav på Tom Hagen vid en skilsmässa.

– Om hon hade försökt att bestrida äktenskapsförordet i samband med att hon ville skilja sig, så skulle maken bli flådd av en domstol, säger Larsen till tidningen.

Försvinnande hemlighölls

Anne-Elisabeth Hagen försvann från sin bostad i Lørenskog utanför Oslo 31 oktober 2018. Teorin om att hon kidnappats för ekonomisk utpressning var länge huvudspåret då hennes make fått hotfulla brev och krav om motsvarande nio miljoner euro i kryptovaluta skickade till sig.

Polisen hemlighöll försvinnandet i flera månader, ända fram till 9 januari 2019 med rädsla för att Anne-Elisabeth Hagens liv var i fara.

Gärningspersonen eller personerna tros ha förberett sig i månader innan de slog till och personer som utgett sig för att vara kidnappare har varit i kontakt med familjen och polisen via digitala plattformar. De har talat norska och gett information som bara de som tog henne kan veta, har polisen tidigare sagt.

Kidnappning till mordmisstanke

Tiden har gått utan några spår efter Anne-Elisabeth Hagen och polisens huvudteori ändrades i somras från att hon var kidnappad till att hon bragts om livet.

– Sannolikheten att hon är i livet är liten, sade Brøske på en pressträff förra sommaren.

Teorin baseras på att inga livstecken från Anne-Elisabeth Hagen uppvisats sedan ett telefonsamtal samma dag som hon försvann. Polisen har också påpekat att de som utgett sig för att vara kidnapparna inte varit särskilt samarbetsvilliga.

Anna Hansson/TT

Malin Johanson/TT