Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedstängningen förlängs i Italien

Dödssiffrorna i landet är fortsatt höga.

Italien förlänger den pågående nedstängningen fram till den 12 april, meddelar hälsominister Roberto Speranza, och hänvisar till rekommendationer från regeringens vetenskapliga råd.

De nuvarande åtgärderna i Italien gäller fram till den 3 april, men regeringen har ett tag flaggat för att de kommer att vara i kraft längre än så. Premiärminister Giuseppe Conte har antytt att han hoppas kunna häva de flesta restriktionerna i juni.

Antalet döda till följd av coronaviruset i Italien har ökat med 812 fall, rapporterade landets civilförsvarsdepartement på måndagen. Därmed bryts två dagars nedgång i siffrorna över antalet döda i Italien.

Totalsiffran över antalet döda till följd av viruset är uppe i 11 591.

"Sänk inte garden"

En liten ljusning är att antalet nysmittade ökade med 4 050, vilket är det lägsta antalet sedan den 17 mars. I lördags var motsvarande siffra 5 974 och i söndags 5 217. Totalt har man kunnat bekräfta att över 101 000 personer är smittade i Italien.

– Vi befinner oss mitt i en pandemi, säger hälsominister Speranza.

– Det vore ett misstag att sänka garden.

Men även om antalet döda skulle minska anses det vara alldeles för tidigt att lätta på de restriktioner som bland annat innebär utegångsförbud med få undantag och att stora delar av landets produktion är nedstängd.

– Vi utkämpar en lång strid, säger regeringens medicinske rådgivare Luca Richeldi.

– Genom vårt beteende räddar vi liv.

Premiärminister Giuseppe Conte har tidigare antytt att han hoppas kunna lyfta de flesta restriktioner till i juni.

Plundring

Frågan är hur länge landet klarar en nedstängning.

Påfrestningarna på samhället är redan stora, vilket visat sig med särskild tydlighet i Sicilien där beväpnad polis ställts ut att bevaka matbutiker efter uppgifter om att människor som inte längre har råd med livsmedel börjat plundra affärer. Conte försökte lugna de värst drabbade i ett tv-tal i lördags, då han utlovade ett nytt riktat stöd i form av matkuponger som väntas kosta staten 400 miljoner euro.

– Vi vet att många lider men staten finns där (för er), sade Conte.

Italiens ekonomi riskerar att krympa rejält i år på grund av nedstängningen. Regeringens första räddningspaket på 25 miljarder euro kan komma att behöva fyrdubblas, säger biträdande finansminister Laura Castelli.

– Enligt min mening kommer minst 100 miljarder (euro) att krävas, säger hon till tidningen La Stampa.