Unga Klara är Sveriges nationella scen för barn- och unga och har erfarenhet att arbeta fram pjäser utifrån ett barnperspektiv som både berör och svider, sedan 1970-talet. Sista veckan i februari kommer Unga Klara åter med en helt ny pjäs för klassrum av Erik Uddenberg. Den heter Ögonblicket och kommer att spelas för Skaras elever i årskurs 4.

– Det blev en magisk vecka i oktober förra året när Unga Klara besökte oss här. Vi byggde upp en A-scen på Fokus folkets park. Hela veckan blev så bra med totalt sju föreställningar, panelsamtal på biblioteket, samtal och workshops på Skara skolscen för teaterelever och kulturpedagoger. Teater för barn- och unga när den är som bäst, säger kulturchef Åsa Veghed i ett pressmeddelande.

Nyligen var det urpremiär för Unga Klaras nya pjäs Ögonblicket för barn mellan 9-11 år i Stockholm. Pjäsen fick fin kritik i bland annat Dagens Nyheter. Ögonblicket handlar om förmågan till empati som aktiv handling och om civilkurage.

Förutom klassrumsföreställningarna kommer Unga Klaras skådespelare att möta elever från Skara skolscen i en tvådagars workshop, se Ögonblicket och ha tid att prata med skådespelarna runt arbetet med föreställningen.

– Det är en ren lyx för oss i Skara att Unga Klara vill och väljer att samarbeta med oss. Det är ”världslandslaget” i teater som kommer på besök, säger Robert Pukitis på Skara skolscen.

Relaterat till artikeln