Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närvårdscentrum skapas i Mariestad

Regionstyrelsen har beslutat att ställa sig bakom inriktningen för ett närvårdscentrum i Mariestad. Det innebär att Mariestad blir en föregångare för framtida utbyggnader av närvårdscentrum på flera orter i Västra Götaland.

Tidigare var det oenighet i regionstyrelsen kring detta, men nu har man fattat ett beslut som innebär att den mobila vården byggs ut både från primärvården och sjukhuset.

Patienternas möjligheter till digitala möten med vården genom e-tjänster kommer att utvecklas. Två digitala konsultationsrum utrustas i Närhälsans vårdcentral i Mariestad. Där ska patienter kunna göra vårdbesök med ljud och bild hos specialist i Skövde, själva eller med hjälp av vårdcentralens medarbetare.

Verksamheten kommer börja inom hjärtsjukdomar, hudsjukdomar, lungsjukdomar och njursjukdomar för att därefter utvecklas för fler medicinska specialiteter. Medarbetare inom primärvården får också möjlighet att kontakta specialister på sjukhuset i Skövde direkt för konsultation.

Utvecklingen innebär att Skaraborgs sjukhus verksamhet i Mariestad förändras från ett begränsat antal mottagningar till ett större utbud i nära samverkan med primärvården. Invånarna får ökad tillgång till specialistsjukvården såväl från hemmet som på vårdcentralen genom digitala konsultationer.

Behovet av sjukhusbaserad vård på akutmottagningen, andra mottagningar och slutenvård bedöms minska. 
När fler närsjukvårdscentrum byggs ut ska erfarenheterna från Mariestad beaktas.