Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närproducerat tar plats efter turistbyrån

Första december flyttar turistbyrån och Next Skövde till nya Regionens hus. Nästa vår blir ”pepparkakshuset” vid Sandtorget saluhall i stället.

Det är Mattias Mat, med Mattias Hägg och bröderna Simon och Martin Knutas, som ska starta saluhallen i den anrika byggnaden vid Sandtorget. Därmed kan man säga att cirkeln delvis sluts, då huset under drygt 40 år hyste en fiskaffär.

Kommunens fastighetschef Ingemar Linusson och Mattias Hägg berättar nyheten på fredagseftermiddagen. Linusson är uppenbart nöjd när han vidarebefordrar informationen.

– Mattias hörde själv av sig efter att han hade fått reda på att det skulle hyras ut, vilket sammanföll med att vi började fundera på vad vi skulle göra med det, säger Linusson.

– När han ställde frågan kändes det givet. Vi har pratat om en saluhall i Skövde i 15 år. Nu kan vi äntligen förverkliga den idén, tillägger han.

Linusson konstaterar vidare att den tidigare brandstationen, fiskaffären och snart även före detta turistbyrån är en väldigt viktig byggnad för kommunen och stadsbilden i Skövde centrum. Den även är Q-märkt, vilket innebär att det yttre inte får ändras. Dessutom hade man från kommunens sida bestämda kriterier när det gäller fortsatt tillgänglighet.

– Vi vill att det ska vara ett levande hus som allmänheten kan komma in i och det blir det med den här inriktningen, säger Linusson.

Mattias för sin del har konceptet klart för sig. I saluhallen ska han och kollegorna Simon och Martin sälja närproducerade produkter och livsmedel efter säsong.

– Här kommer man enbart att hitta livsmedel från regionen. Utbudet kommer att vara allt från spannmålsprodukter som mjöl och gryner till färsk frukt och grönt, inlagda grönsaker, kött och charkvaror, fisk och en hel del mejerivaror, säger Mattias.

– Utbudet kommer att förändras fortlöpande över året. Med andra ord säljs tomater när de odlas i området, medan det på vintern blir mer fokus på inlagt, pickat och konserverat.

När det gäller leverantörer har Mattias Mat redan ett antal lokala producenter man köper av, men Mattias räknar med att hitta fler framöver, nu man nu kan erbjuda en marknadsplats som inte har de volymkrav som större affärer brukar ha.

– Har man två burkar god honung så säljer vi det, säger Mattias för att illustrera vad han menar.

Om allt går som det är tänkt ska saluhallen öppnas i början av april nästa år. Då har huset renoverats invändigt för att möta de önskemål som Mattias, Simon och Martin har.

Och Mattias är inte ett dugg orolig för att satsningen ska misslyckas.

– Jag tror allmänheten är redo för det här nu. Det här känns helrätt och jag kan knappt vänta tills vi får sätta igång.

Du är inte rädd för den tuffa konkurrensen från de stora mataffärerna?

– Nej, jag ser det inte som något högriskprojekt. Jag har haft de här tankarna länge, men inte hittat rätt lokal tidigare. Nu har vi den rätta platsen och jag är övertygad om att det här blir ett dragplåster till Skövde centrum, säger Mattias Hägg.