Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära 2 200 döda i USA – spädbarn yngsta offret

Landet president Donald Trump backar samtidigt från ett tidigare förslag om att sätta delstaterna New York, New Jersey och Connecticut i karantän.

"En karantän kommer inte att vara nödvändig", meddelade Trump via Twitter.

Beskedet kom bara timmar efter att presidenten för att få bukt med coronautbrottet övervägt att sätta flera delstater i karantän. Däribland folkrika New York, som med runt 53 000 av landets totalt drygt 120 000 bekräftade fall är USA:s värsta smittohärd.

Men efter att ha samtalat med guvernörerna i respektive delstat, liksom regeringens coronainsatsgrupp, ändrade sig presidenten. I stället har landets smittskyddsmyndighet CDC utfärdat en stark reseavrådan för alla i de tre delstaterna.

Fördubblade dödstal

De amerikanska dödsfallen i covid-19 har mer än fördubblats under de senaste två dygnen och uppgår nu till närmare 2 200, enligt siffror från Johns Hopkins University.

Ett av dem är ett spädbarn i Chicago i Illinois, USA, enligt delstatens folkhälsomyndighet.

"Det har aldrig tidigare förekommit ett dödsfall hos ett spädbarn associerat med covid-19. En omfattande utredning pågår för att säkerställa orsaken", säger myndighetschefen Ngozi Ezike i ett uttalande.

Barnet var under ett år gammalt och ett av 13 nya dödsfall i covid-19 i Illinois. Omkring 85 procent av dödsfallen i delstaten har varit över 60 år gamla.

Oppositionen isolerad

Viruskrisen har lagt en våt filt över den pågående primärvalsrörelsen. Flera delstater – senast New York på lördagen – har beslutat att skjuta upp sina primärval och Demokratiska partiets aspiranter Joe Biden och Bernie Sanders har i praktiken upphört med offentliga kampanjaktiviteter.

Det slitna uttrycket "oppositionen är isolerad" har fått en närmast bokstavlig innebörd, särskilt för Biden som byggt en tv-studio i källare varifrån gör dagliga webbsändningar där han bland annat kritiserar Trumps hantering av utbrottet.

Men genomslaget har varit begränsat.

– För tillfället finns det egentligen inget sätt för Biden eller Sanders att nå fram. Pandemin är den enda fråga som betyder något, säger Larry Sabato, professor i statsvetenskap vid University of Virginia.

Trump segerviss

Andelen amerikaner som anser att Trump gör ett bra jobb har samtidigt ökat under krisen. Och i fråga om tonfall har presidenten under de senaste veckorna genomfört en retorisk u-sväng, från att tona ned hotet mot USA till att tala om kampen mot smittan som ett krigstillstånd.

"Vi kommer att vinna det här kriget", skriver Trump i versaler på Twitter.

"När vi når den segern kommer vi att vara starkare och mer enade än någonsin!"