Idag har Västra Götalandsregionens kulturnämnd tagit beslut om att bevilja ett stöd på 100 000 kronor till Musik på Billingen. Detta är avgörande för att programserien kan hållas i år.

- 2017 är räddat i och med att vi får ansökan beviljad, säger Gunnel Svensson på Sensus, som numera är projektägare.

Det har sett för Musik på Billingen en längre tid. Kultur i Väst valde efter förra årets säsong att prioritera andra projekt, varför det uppstod direkta problem att finansiera 2017 års säsong.

Musik på Billingen ansökte om bidrag till utvecklingsprojekt men fick avslag på detta i slutet på förra året. Men nu har man alltså fått ett stöd från kulturnämnden.

Vi har bantat hela projektet i och med att det har varit osäkert med ekonomin. Vi har dragit ner på kostnaderna och har ingen anställd projektledare, säger Gunnel Svensson.

Men de konstnärliga ambitionerna är fortfarande höga och det ska bli elva konserter i sommar.

- Hög kvalitet är ett signum för Musik på Billingen. Vi har ännu inga kontrakt skrivna med artister men kontakter är tagna, säger Gunnel Svensson.

Det är under 16 somrar som konserter med hög klass genomförts i olika kyrkor i Skövde kommun, med en stor genrebredd. Det har skett i samarbete mellan Svenska kyrkan, Skövde kommun, Sensus och Kultur i Väst.

Inför kommande år finns nu tankar om att involvera fler medarrangörer och låta det geografiska området växa. Runt Billingen finns också Skara och Falköpings kommuner och där ses till exempel Varnhems klosterkyrka och kyrkor i Stenstorp och Broddetorp som utmärkta konsertlokaler.

Vi jobbar på att utveckla projektet inför kommande år och det arbetet har startat, säger Gunnel Svensson.