Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motion för den goda sakens skull

I helgen skulle Billingen X-trail haft tävlingar på Billingen, men coronakrisen sätter stopp. Då uppmanar man alla Skövdebor att ge sig ut i spåren istället och samlar samtidigt in pengar till mat åt personalen inom vård och omsorg.

Nej, någon stortävling i x-traillöpning blir det inte på Billingen i vår. Då ville medlemmarna i Billingen x-trail ändå att något speciellt skulle hända den här helgen, när tävlingen egentligen skulle hållits.

Först talade man om en öppen trail med tillhörande fika. Sedan kom ett par av styrelsemedlemmarna på att man skulle göra en välgörenhetsaktivitet riktad till alla Skövdebor som tänkt sig upp på Billingen under helgen.

Den idén nappade även övriga på. Därmed var aktiviteten ett faktum. Det som nu händer är att alla Skövdebor som tänker ge sig upp till Billingen i helgen för att motionera i någon form uppmanas att swisha valfri summa till klubben i samband med sin runda.

Till vårdpersonalen

Pengarna som skänks ska användas till inköp av matportioner till personal på Skaraborgs sjukhus Skövde och kommunens äldreboenden.

Utöver motionärernas bidrag lägger klubben till en summa. Dessutom skänker Ica Kvantum, som ska tillverka matlådorna, ytterligare 100 portioner utöver dem som de insamlade pengarna räcker till.

– Förhoppningen är att många ska våga sig ut och gå och springa och att många ska swisha ett bidrag. Vi har inga mål avseende summor utan var och en får själv välja vad man kan skänka, säger Ronny Roos i Billingen x-trail.

Han understryker också att Skövdeborna får välja vilka spår de vill för sin runda. Det enda kriteriet är att det finns på Billingen.

– Några andra krav har vi inte utan det viktiga är att man gör det och att man skänker valfri summa pengar till insamlingen, understryker Ronny.

Aktiviteten inleds lite i smyg på fredagen och fortsätter därefter under lördagen och söndagen. När insamlingen är avslutad kommer matlådorna att beställas och därefter delas ut successivt under en period, till såväl SkaS som äldreboendena i kommunen.

– Maten ska gå till dem som jobbar närmast patienter och brukare. Det är de som är vårdens hjältar och som sliter mest under krisen, säger Ronny.

Klubben informerar

För den som vill veta mer om trailrunning finns också möjligheten under helgen. Klubbens medlemmar är på plats i frisksportstugan på Alphyddevägen strax innan och under lunch på lördagen och berättar mer om såväl klubben som sporten.

Redan innan men även under coronapandemin har intresset för klubbens verksamhet ökat kraftigt enligt Ronny.

– Vi har ökat medlemsmässigt. Det är ett stort intresse och vi får många frågor om hur man gör, säger Ronny.

Vad har du för tips till den som vill testa trailrunning?

– Vi brukar säga är att det är dumt att börja med en för teknisk bana då det kan vara svårt nog ändå. Man ska också tänka på vilken distans man väljer. Det är tyngre än vanlig slätlöpning och jobbigare på det sättet, säger Ronny.

Han gläds för övrigt åt att många hittar till Billingen i dessa tider.

– Det är otroligt många som nyttjar spåren nu, både genom att gå, springa och cykla, säger Ronny Roos.

Fotnot: Bidraget swishas till 123 695 88 21, varje matlåda kostar 50 kronor. Mer information om evenemanget finns på Facebooksidan Billingen X-trail