Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna: Förbjud tiggeriet i Skövde

Moderaterna i Skövde vill förbjuda tiggeri i Skövde. – Vi fattar inte det här beslutet lättvindigt, men har kommit fram till att det är nödvändigt, säger kommunalråd Katarina Jonsson (M).

Moderaterna i Skövde föreslår i sitt kommande trygghetspolitiska handlingsprogram för nästa mandatperiod ett kommunalt förbud mot tiggeri i Skövde. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

Fler och fler fall i Sverige där utsatta människor utnyttjas av människohandlare gör att partiet känner sig tvunget att agera. Inga sådana fall har avslöjats i Skövde, däremot har flera gånger personer som är i Skövde för att tigga avhysts från privat mark där de olovligt upprättat tillfälliga boplatser.

– Att tolerera tiggeri som försörjning i Skövde gör att vi är delaktiga i att döma generationer av människor, främst från Rumänien och Bulgarien, till utanförskap och fattigdom. Det är ovärdigt och oanständigt, säger Anders G Johansson, riksdagskandidat och gruppledare för Moderaterna i Skövde. i pressmeddelandet

Moderaterna har på riksnivån bjudit in regeringen till samtal om ett nationellt förbud mot tiggeri. I väntan på att ett sådant kan bli verklighet vill Moderaterna i Skövde ha lokala zoner i Skövde där tiggeri är förbjudet, i första hand i centrum och handelsområdena.

– Vi fattar inte det här beslutet lättvindigt, men har kommit fram till att det är nödvändigt. Utsatta människor vädjar till Skövdebornas givmildhet och löper samtidigt risk att både fastna i ett beroende av tiggeri som enda inkomst och att utsättas för grova brottslingar, säger Katarina Jonsson, kommunstyrelsens ordförande. Detta är ett av flera förslag som återfinns i Moderaternas trygghetspolitiska handlingsprogram som ska presenteras före sommaren..