Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Arne Back

Arne Back

Hellidens folkhögskolas tidigare rektor Arne Back avled vid 98 års ålder den 19 maj. Han sörjes närmast av sina fyra barn och deras familjer. Arne Back har varit lärare och rektor på Hellidens folkhögskola. Han anställdes som skolans förste lärare 1952 och blev efter ett år skolans rektor, en uppgift han hade fram till pensioneringen 1986. Som pensionär flyttade han till Uppsala. Under tiden som rektor på Helliden var han också verksam inom Blåbandsrörelsen och Rörelsefolkhögskolornas Intresseorganisation, RIO. Han har i alla sammanhang värnat folkhögskola och folkbildning.

Arne Back var en genuin folkbildare som genom hela livet bildat sig själv och andra. Han hade en enastående förmåga att stimulera intresse för snart sagt vilket ämne som helst. Han lotsade gärna kursdeltagare framåt och ökade deras nyfikenhet genom frågor och kommentarer. I lektioner, föreläsningar, tal och artiklar använde han folkbildningens metodik för att inspirera, övertyga och påverka. Arne Back fortsatte att arbeta som folkbildare också efter sin pensionering bland annat inom Rotary där han aktivt deltog i fördrag och program.

Arne Back utvecklade Hellidens folkhögskolas verksamhet, ekonomi och organisation. Under de år som han var rektor på skolan startades flera nya kurser, nya lokaler byggdes och skolan gästades ofta av spännande föreläsare. Under hans ledning startades den verksamhet med konst, konsthantverk och kultur som ännu idag präglar skolan. Också efter sin pensionering tog han aktiv del i det som hände på Helliden och var fram till sin död hedersledamot i skolans styrelse. Men Arne Back var framför allt en nära och kär vän som vi kommer att minnas med glädje. Han har betytt mycket för Hellidens folkhögskola men också för oss personligen.

Lena Elmquist, Olle Ekelund, Lars Hjertén, Lars-Axel Jangbrand, Klas Sjögren