Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så snuskig är din tvättmaskin

Går förkylningen aldrig riktigt över? Luktar dina kläder unket? Eller drabbas familjen ständigt av fotsvamp, hårsäcksinflammationer och andra infektioner? Bekymren kan i många fall härledas till tvättstugan, i synnerhet bland de som har gemensamma maskiner. Vid närmare anblick kan trumman nämligen visa sig vara en riktiga bakteriehärd.

Många väljer att tvätta sina kläder i lägre temperaturer för att skona både textilierna och miljön, men det är inte helt bekymmersfritt. Mikroorganismer trivs nämligen utmärkt i lägre gradantal, och i kombination med korta program och minskad vattenförbrukning är risken stor att ohälsosamma bakterier stannar kvar i både tvätt och maskin.

– 30 grader är egentligen alldeles för lågt. Det sker ingen effektiv avdödning av bakterier när man tvättar i kallt vatten, tvärt om kan det tillföra mer bakterier, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi vid Uppsala universitet.

Hon har tittat närmare på tvättmaskinens betydelse för smittspridning och menar att många underskattar innebörden av att rengöra hudnära tyger så som handdukar, underkläder och lakan i varmt vatten.

"Kan bli ett bautaproblem"

Mögel, gula stafylokocker och andra mikroorganismer dör först vid 60 grader och kan ge upphov till såväl sårinfektioner, hårsäcksinflammationer och utslag, som fotsvamp, dålig lukt och diarré om de lämnas kvar i maskintrumman.

– Särskilt frottéhanddukar är svåra att få rent. Där är varmt vatten ett måste.

Den som använder gemensamma tvättmaskiner bör vara extra uppmärksam. Många tänker sällan på att svettiga träningskläder, tygblöjor, bandage eller andra mindre hygieniska textilier kan ha tvättats där innan. Ur ett smittskyddsperspektiv är gemensamma maskiner därför inte att rekommendera. Dock avråder hon inte gemene man från att använda dem.

– De flesta är i grund och botten friska. Då spelar det ingen större roll om man drabbas av detta, men är man däremot infektionskänslig kan det bli ett bautaproblem. När det till exempel handlar om ESBL-producerade, antibiotikaresistenta bakterier är konsekvenserna förödande. Då måste man verkligen se över sin tvättmaskin.

Rekommenderar att stryka och torktumla

Mörka tyger känsligare än ljusa då kulörtvättmedel saknar blekmedel, men att försöka kompensera det genom att dubbla mängden leder bara till sämre ursköljning och hudirritation.

– Råd och rön har kommit fram till att vi gärna tvättar kläderna i lägre temperaturer vilket tillverkarna ser till att anpassa maskinerna efter. Därför når vattnet sällan upp till det gradantal som anges, säger Åsa.

För att undvika att tvättmaskinen förvandlas till en bakteriehärd är det därmed viktigt att hålla efter gummiringar, doseringsfack och andra skrymslen där det ofta samlas gammalt vatten, fett- och tvättmedelsrester.

– Särskilt äldre maskiner har en tendens att samla bakterier där det kanske finns rost eller skador i trumman, så jag skulle nog rekommendera folk att i alla fall byta ut de riktigt gamla tvättmaskinerna.

Åsa förordar också att man ibland rengör maskinen genom att köra en tom tvätt i 90 grader, men understryker att det tveklöst bästa sätten för att vara säker på att bli kvitt bakterierna stavas torktumlare och strykjärn.

– De tar död på det mesta.