Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet: Trygga vården under pandemin

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Personalen inom sjukvården och omsorgen är en avgörande faktor för att vi ska klara av den pågående coronapandemin. Personalvården är därför livsviktig, både inom kommun och region, konstaterar insändarskribenterna.

Spridningen av covid-19 gör att vi befinner oss i en ny situation. Vetenskapliga prognoser ger för hand att det kommer att dröja en längre tid innan om ens någon gång vi kan återgå till det liv vi levde före pandemin.

Detta är en exceptionell situation. Därför måste samhällets olika delar hjälpas åt och agera efter bästa förmåga. Att dämpa smittspridningen är den enskilt viktigaste åtgärden som vi alla kan hjälpas åt med. Prognosen är dock att vi alla kommer att bli smittade men det gäller att sjukvården har en kompetent och utvilad personal under hela pandemins utsträckning. Det är hela huvudsyftet med att stänga ner samhället.

Det är inte bara våra möjligheter att umgås som drastiskt förändras, det nationella ekonomiska läget har ändrats med en stor arbetslöshet inom vissa yrken medans andra verksamheter går på knäna och saknar utbildad personal.

Den enskilt viktigaste åtgärden för att säkerställa att det finns personal på plats under hela pandemin är personalvård. Det är den åtgärden som vi i miljöpartiet de gröna Skövde ser bör prioriteras över allt annat. Nu har inte kommunen ansvaret över sjukhusvården men de är huvudman för äldrevården och hemsjukvården. Vi hoppas att alla tillgängliga resurser sätts in för att underlätta personalens arbetssituation och säkerställa att de inte smittas av eller smittar andra med covid-19.

Regionen har däremot ansvaret för sjukhusvården. Det samma gäller här, personalvård.

Både verksamheterna måste till fullo inse vad en kompetent personal som har möjlighet att utföra sitt arbete på ett säkert sätt betyder för en fungerande verksamhet.

Att verksamheterna skall tillhandahålla adekvat skyddsutrustning är en självklarhet. Personalen närmast patienterna hamnar i en omöjlig situation om så ej sker. Ansvaret är alltid arbetsgivarens men i förlängningen hamnar det i vårt politikerknä. Det är vi som skall säkerställa att det finns en planering och resurser för att säkerställa en god personalvård och sjukvård.

En värsta situation under semesterperioden med en hög sjukskrivning gör att upp mot 70 % frånvaro kan behövas hanteras. Det kräver en mycket god planering och att arbetsutgifter som kan vänta ej belastar verksamheten.

Resonemanget om smittspridning gäller i hög grad även de utsatta i samhället. De som står helt utan ett tryggt boende är enormt utsatta och många av dem tillhör en riskgrupp. När andra i riskgrupperna uppmanas stanna hemma finns det de som tvingas sova utomhus eller på ett osäkert boende natt för natt. Utsattheten är uppenbar och konsekvenserna skulle kunna bli förödande.

Här har kommunen ett extra stort ansvar. Kommunen bör skyndsamt se över möjligheten att även inhysa hemlösa på lokala hotell och vandrarhem. En insats som både ger de utsatta medmänniskor en tryggare boendesituation och samtidigt stödjer vårt lokala näringsliv.

Miljöpartiet de gröna Skövde

Peter Sögaard och Janette Leinonen, språkrör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel