Igår presenterades den andra delen av den tekniska undersökningen som gjordes för att finna orsaken till den dålig luften på skolan och som orsakat hälsoproblem bland personalen. Det betyder att hela skolan är genomgången.

Ingemar Linusson, fastighetschef på Skövde kommun.

Foto Janne Andersson

LÄS MER: Inomhusluften gjorde lärarna sjuka

LÄS MER: Rapporten klar om luften i Käpplundaskolan

– Bortsett från det vi såg vid första inspektionen så har vi nu konstaterat fler byggtekniska fel, som att ventilationen i krypgrunden inte fungerar. Golvmattorna är lagda vid olika tillfällen. De äldsta har sprickor, där städvatten tränger ner som angriper mattorna på undersidan. Så de måste bytas, säger Linusson.

Det är otätt mellan yttervägg och fönster vilket gör att det kommer in fukt som angriper ytterväggens syllar.

Ventilationen är korskopplad. ”Avluften” , alltså den som är förbrukad, ligger för nära ”tilluften”. Det blir rundgång i ventilationssystemet och det gäller framför allt den gamla gymnastikdelen, förklarar fastighetschefen.

Sedan finns det också sådant som Linusson beskriver som verksamhetsfel. I källaren står det kartonger i wellpapp som ställts direkt på betonggolvet.

–Pappkartongerna drar till sig fukt som gör att mögel växer till. När kartongerna sedan tas upp i skollokalerna luktar det. Kartongerna innehåller julpynt och liknande men jag bedömer ändå att mycket av det som förvaras i kartongerna går att slänga.

För 10 - 15 år sedan köptes det in tjocka mattor som lades på de befintliga mattorna för att det skulle bli ett mjukare underlag.

– Det har skapat ett städproblem. När golven under ska torkas viks de mjuka mattorna undan för att sedan läggas tillbaka på ett fuktigt golv och angriper materialet.

Vissa problem är lätta att åtgärda, som att slänga ut mattor och bygga mekaniskt ventilerade golv - med luftspalt - i källaren. Det kommer att ske under sommarlovet.

Andra problem tar längre tid, som att byta mattor, reparera ytterväggar och åtgärda ventilationen i krypgrunden. Det räknar man med ska vara klart till december 2019.

Beräknad kostnad är mellan fem och sju miljoner kronor.

– Det är skönt att ha gjort skadeinventeringen och kunnat presentera den för lärarna. Nu har vi lugnat ner situationen och även berättat hur problemen ska åtgärdas.