DN:s krönikör Måns Wallgren har sina rötter i Skaraborg och var den här dagen på väg från Göteborg till Stockholm då han och frun gjorde en avstickare till Skövde för att ta reda på hur Skövde ser ut nuförtiden.

Innan besöket läste han på kommunens hemsida för att få information om orten. Den beskrivning han läste sågade han därefter jäms med fotknölarna efter att ha tagit del av den fysiska verkligheten.

Läs mer:

I samband med texten om Wallgrens sågning fick läsarna tycka till om krönikörens åsikter. Av 411 röster höll majoriteten; 162 personer, 39,42 procent av de svarande, med honom och tyckte att "Ja - Skövde är döden", medan 117 ansåg att "Storstadstönten bara är dryg" och 132 röster landade in på svaret "Delvis - Skövde är bra men det kunde hända mer".

När vi får tag på Måns Wallgren medger han utan omsvep att tidpunkten för besöket kanske inte var den bästa för att få en helt rättvisande bild av staden.

– Vi hade oturen att komma klockan ett en söndag. Det är väl inte värsta draget någonstans då. Samtidigt lät det så jäkla bra på hemsidan, så det jag egentligen ville komma åt med min krönika var flosklerna i texterna, säger Måns.

Efter sågningen i krönikan skulle man kunna tro att någon representant för Skövde kommun hade hört av sig till Wallgren för att avkräva honom en förklaring eller ursäkt, men Wallgren har inget hört.

– Det har varit ovanligt lugnt. De sitter väl lugnt i båten och är trygga i sin ort och bryr sig inte om det ängsliga Stockholm, funderar Måns.

DN-redaktören konstaterar vidare att han är tveksam till den typ av "pr-texter" som finns att läsa om alla orter i sådana här sammanhang. Å andra sidan tror han inte de har så stor betydelse i det stora hela.

– För mig blev kontrasten så stor när jag läste texten i anslutning till besöket, men annars jag tror knappt att folk bryr sig om det som står på hemsidorna.

Själv tycker han det borde gå att skriva dem så de blev mer relevanta och mindre floskelfyllda.

– Man kan säkert skruva på formuleringen så det blir mer trovärdigt och närmare verkligheten. Fast det kanske inte är en sådan texts uppgift, utan den är till för att "sälja" orten, funderar Måns.

– Själv är jag inte så förtjust i det här marknadsliberala, att marknaden ska rädda hela världen, utan önskar mer att verkligheten styrde, tillägger han.

När jag först läste krönikan såg jag en raljerande storstadsbo som inte har någon koll på världen utanför tullarna. Vad säger du om det?

– Att Stockholmarna är inskränkta och ängsliga. De har fullt upp med sitt och att hitta rätt i sin egen stad. Själv försöker jag driva med mig själv för att inte vara för pretentiös när jag skriver mina krönikor, men jag kanske inte lyckades helt den här gången.

Vad tycker du om att så många höll med dig i dina åsikter?

– Det kanske beror på att det behövs något mer för att skapa en levande landsbygd. I dag är allt så fokuserat på att bygga köplador och det går bara ut på att handla. Själv tycker jag att det borde avsättas motsvarande utrymme för kultur också, säger Måns Wallgren.