Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här startar ”Mello”-festen i Skaraborg – Berts känga till hemstaden

Melloyran är tillbaka till Lidköping och Skaraborg. Den 23 februari är hålls en av Melodifestivalens delfinaler, men redan nu kan man komma i stämning på Vänermuseet med deras nya utställning Melodifestivalen genom tiderna. På torsdagskvällen invigdes den av Bert Karlsson som fick den stora äran att klippa bandet.

På torsdagskvällen invigdes utställningen av Bert Karlsson, som varit med på väldigt många Melodifestivaler genom tiderna. Han kom en aning sent till bandklippningen, men det gjorde nog inte så mycket tyckte besökarna. Det gjorde bara att de fick lyssna på några fler melodifestivalhits från Musikskolans paradorkester.

Väl på plats konstaterade Bert Karlsson att det var en stor ära att få klippa bandet och inviga utställningen.

– Det hade jag inte fått göra om det var i Skara, då hade de hämtat nån från Skövde eller Väring, sade Bert Karlsson innan han klippte bandet och förklarade för publiken att han varit med och vunnit Melodifestivalen 17 gånger.

Skara fick ytterligare en känga.

– En sådan här utställning hade de inte gjort i Skara, sade Bert Karlsson och berättade om när han flyttade alla melodifestivalgrejer från Skara, och till och med grävde upp handavtrycken från schlagerstjärnor som tidigare fanns i Olins gränd.

Den färgglada utställningen på Vänermuseet i Lidköping innehåller en blandning av guldskivor, Eurovisionpokal, sångfågelpokaler, affischer, artister och musik. En tidslinje har också gjorts med nedslag kring Melodifestivalens historia. Den är en riktig nostalgitripp, det går att se och lyssna på bidrag ända från starten 1958. Många låtar har givetvis kopplingar till Skara och övriga Skaraborg.

Bert Karlsson har också varit med och producerat utställningen i samarbete med Vänermuseet, SVT och Skaraborgs kommunalförbund och Thomas G:son.

Bert Karlsson har bidragit med bilder från Melodifestivalen och Thomas G:son har lånat ut några av sina priser från Melodifestivalen. Skövdekompositören har haft rätt många låtar i Melodifestivalen, närmare bestämt 56 bidrag, och skrivit det vinnande bidraget flera gånger. Det gör honom till Sveriges meste schlagerkompositör. Bert Karlsson har haft ett finger med i spelet i 17 vinnande låtar, så han är också rekordhållare i sammanhanget.

Den 23 februari har SVT den fjärde delfinalen i Lidköping, men yran har redan börjat nu i och med invigningen av utställningen.

– Nu startar Melodifestivalen i Lidköping, säger Ida Billvén, museichef på Vänermuseet som utlovar många Melodifestivalaktiviteter i Lidköping den närmsta tiden.

Utställningen visas på Vänermuseet 7 februari till 3 mars, det finns också en andra upplaga av den som visas på kulturhuset i Grästorp. Utställningen ska sedan vandra vidare till de andra kommunerna i Skaraborg. I höst kommer den till Skövde, det är det som planerats in hittills.